MENIU

MESAJUL SUA pentru România, după alegerile prezidenţiale

Însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson

SUA încurajează România să avanseze spre respectarea constantă a statului de drept şi combaterea corupţiei, a declarat, joi, însărcinatul cu afaceri Dean Thompson, subliniind, totodată, că graba politică pe termen scurt nu trebuie să submineze reformele pe termen lung, scrie Mediafax.

Însărcinatul cu afaceri al SUA Dean Thompson a explicat, joi, la Zilele Investitorilor, organizate de Franklin Templeton, că investiţiile sustenabile pe termen lung şi reforma sunt esenţiale pentru a continua progresul României.

"România este o ţară a oportunităţilor, bogată în resurse naturale şi umane. Dar pentru a profita de aceste oportunităţi, România trebuie să continue să progreseze în domenii cheie", a precizat Thompson.

Diplomatul SUA s-a referit la studiul UE "Provocări demografice pentru regiunile europene", potrivit căruia Spania şi România vor fi afectate cel mai mult de schimbările demografice în următorii 30 de ani.

"Conform studiului, aceste schimbări se datorează gradului redus de educaţie, ocupaţiei şi venitului, precum şi unor factori ca infrastructura, accesul la locuinţe şi servicii medicale. Schimbările de populaţie vor influenţa şi creşterea regională, nu doar prin scăderea populaţiei de vârstă lucrătoare, ci şi prin creşterea gradului de angajare în sectoare slab remunerate, precum agricultura de subzistenţă (...). Ştim cu toţii că populaţia României îmbătrâneşte. Această tendinţă se înregistrează în întreaga Uniune Europeană, însă este mai îngrijorătoare pentru România pentru că forţa de muncă profesionistă reprezintă unul dintre atuurile acestei ţări. Mai mult, integrarea comunităţilor marginalizate rămâne o provocare. Este imperativ ca România să îşi integreze eficient toţi cetăţenii în economia oficială", a afirmat Dean Thompson.

Mai mult pe Mediafax