MENIU

Klaus Iohannis, la Consiliul European. Ce a spus despre cooperarea NATO-UE

Președintele Klaus Iohannis a participat joi la reuniunea Consiliului European de iarnă, desfășurată la Bruxelles, context în care a susținut importanța adâncirii cooperării NATO-UE și necesitatea menținerii în atenție a evoluțiilor privind fluxurile migratorii pe ruta Mediteranei de Est.

Pe agenda discuțiilor Consiliului European au figurat subiecte precum: gestionarea migrației, aspecte de securitate internă și externă, inclusiv dimensiunea de apărare, evoluții economice și relațiile externe ale Uniunii Europene. În marja Consiliului European, șefii de stat sau de guvern s-au reunit în format UE 27 pe tema pregătirii negocierilor viitoare cu Marea Britanie, ulterior momentului notificării formale a articolului 50 din Tratatul Uniunii, scrie Agerpres

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, discuțiile privind migrația au vizat în special cooperarea cu statele de origine și de tranzit și evaluarea progreselor în implementarea cadrelor de cooperare pe migrație cu statele terțe. Decizia, în Consiliu, a fost de susținere în continuare a implementării acordurilor de cooperare cu statele africane cărora li se aplică deja și de examinare a posibilității extinderii acestor acorduri și la alte state de origine și de tranzit ale migranților.

"Un aspect relevant în cadrul discuțiilor, susținut inclusiv de către președintele României, a fost cel legat de necesitatea menținerii în atenție a evoluțiilor privind fluxurile migratorii pe ruta Mediteranei de Est și a sprijinului pentru statele aflate pe ruta Balcanică, astfel încât să fie evitată reactivarea acesteia", se arată în comunicat. În Consiliul European s-au discutat și posibilitățile de consolidare a acțiunii Uniunii Europene în domeniul securității și apărării. Liderii statelor membre UE au fost de acord că sunt necesare eforturi suplimentare pentru sporirea securității Uniunii și pentru avansarea politicii europene în domeniul securității și apărării.

În acest context, șeful statului a menționat, conform Administrației Prezidențiale, că este importantă valorificarea oportunităților curente de consolidare a răspunsului la provocările de securitate, prin adâncirea cooperării NATO-UE și implementarea deplină a setului de măsuri concrete de punere în aplicare a Declarației NATO-UE adoptate la Summitul de la Varșovia.

"Poziția României, reiterată în cadrul acestor discuții, este în favoarea asigurării deplinei complementarități a cooperării la nivel UE cu acțiunile de la nivel NATO, astfel încât să se evite dublarea eforturilor și costurilor acțiunilor în domeniul apărării", se menționează în comunicat.

În cadrul reuniunii au fost abordate și evoluțiile economice la nivel european, obiectivele promovate de România vizând importanța punerii în aplicare a strategiilor Pieței Interne, inclusiv a Strategiei pentru Piață Unică Digitală. "Președintele României a susținut reflectarea în concluziile Consiliului European a obiectivelor legate de definitivarea Uniunii Energiei, cu respectarea dreptului statelor membre de a-și stabili mixul energetic", se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.