MENIU

Klaus Iohannis, la C. European de toamnă: Trebuie să colaborăm cu ţările de unde vin refugiaţii

<p>Klaus Iohannis</p>

Liderii din toată Europa s-au întâlnit astăzi la Bruxelles, la Consiliul European de toamnă. Klaus Iohannis se află in Belgia de ieri şi a avut deja o întalnire, cu românii care lucrează în instituţiile europene, iar joi după-amiază va participa la summit. Tema principală este migraţia, iar ţara noastra va sustine ca pacea în Siria e soluţia. Miercuri, preşedintele României a afirmat, înainte de a pleca la Consiliul European, că cel mai important subiect al Consiliului este reprezentat de problema migraţiei. "Acest fenomen a dus la situaţii complicate în interiorul Uniunii Europene, la relaţii tensionate", a afirmat preşedintele, adăugând că suntem pe cale cea bună.

UPDATE: Iohannis, după discuţia cu Schulz: Spaţiul Schengen trebuie păstrat, locul României e acolo

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, după o întâlnire cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, că au fost de acord că spaţiul Schengen este "demn de a fi păstrat", iar locul României este în interiorul acestui spaţiu. La rândul său, preşedintele PE a declarat că a avut în sfârşit "privilegiul" de a discuta cu un şef de stat în limba germană pe tot parcursul discuţiilor.

 "Am atins evident chestiunea siguranţei şi a asigurării frontierelor exterioare ale UE şi, în acest context, evident că a venit vorba şi despre spaţiul Schengen. M-am bucurat să constat că opinia domnului preşedinte este că spaţiul Schengen este demn de a fi păstrat şi că locul României este în interiorul spaţiului Schengen", a declarat Iohannis, potrivit mediafax.ro.

Cei doi oficiali au discutat şi despre libertatea de mişcare a forţei de muncă.

"Avem acelaşi punct de vedere, această chestiune în niciun caz nu poate fi pusă sub semnul întrebării. Este o valoare câştigată care trebuie păstrată", a spus preşedintele Iohannis.

În privinţa migraţiei Iohannis şi Martin Schulz au discutat despre rezolvarea acestei crize "la sursă", respectiv în zonele de conflict din Siria.

"Am fost de acord că problema trebuie rezolvată în integralitate, nu pe părţi. Trebuie să mergem în această abordare la sursă, trebuie să tratăm problema acolo unde apare şi să colaborăm cu ţările de unde vin refugiaţii", a adăugat Iohannis. Mai mult, trebuie acordat sprijin ţărilor de tranzit, cum este Turcia, dar şi ţărilor care găzduiesc în acest moment refugiaţi, a precizat el.

"Cu ocazia Consiliului European de mâine şi poimâine vom discuta aspecte care nu ţin de ţările din interiorul Uniunii Europene, ci de securitate frontierelor externe ale UE, de ţările de provenienţă a migranţilor şi cum pot fi ajutate. Vom discuta despre ţările de tranziţie şi cum se poate ajunge la o concluzie comună", a declarat preşedintele.

Klaus Iohannis a precizat că dacă vorbim despre migraţie, punctul de vedere al României este deja cunoscut: România este şi doreşte să fie parte a soluţiei. "România este solidară cu ţările Uniunii Europene. Abordările se bazează pe solidaritate şi pe responsabilitate. Vom fi în concordanţă cu statele membre şi vom contribui la soluţie", a explicat acesta.

De asemenea, şeful statului a precizat că în ceea ce priveşte asigurarea frontierelor externe, România stă foarte bine. "Deşi nu suntem în spaţiul Schengen, România îşi ia în serios treaba. România se comportă ca şi cum ar fi membră Schengen", a afirmat preşedintele României.

Conform acestuia, este foarte important ca în rezolvarea crizei migraţiei să se pună accent pe sursa valurilor de refugiaţi.

"O locaţie ferbinte şi sursa migraţiei este Siria. Conflictul din Siria este cauza unui număr imens de migranţi, atât în ţările din Orientul Mijlociu şi din Uniunea Europeană. Soluţia este evidentă: pacea în Siria. Pentru asta trebuie să existe o colaborare între toate părţile implicate", a completat Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai precizat că România se numără printre puţinele ţări europene care mai are persoane la Ambasada din Damasc. "Putem facilita discuţiile care pot aduce pacea în zonă", a continuat Klaus Iohannis.

De asemenea, acesta a spus că în cadrul Consiliului se va vorbi şi despre rolul pe care îl au ţările de tranzit, cum este, de exemplu, Turcia.

Alte puncte care se vor discuta la Consiliul European sunt legate de uniunea economică şi monetară. "Discuţia nu se preconizează complicată. Toate ţările sunt de acord cu propunerile", a spus preşedintele.

Se va discuta şi respre relaţia Uniuniea Europeană - Marea Britania şi locul Marii Britanii în UE. "Aici, România are un punct de vedere foarte simplu şi clar: locul Marii Britanii este în Uniunea Europeană", a precizat şeful statului.

Acesta a spus că Rusia nu face decât să complice situaţia din Siria. "Singura cale de ieşire este calea negocierii. Toate părţile implicate trebuie să fie aduse la masa negocierilor şi atunci se vor găsi soluţii. Acesta este punctul de vedere oficial al României", a spus preşedintele Iohannis.

"Mâine dimineaţă voi merge la Parlamentul European, unde voi avea o întâlnire de lucru cu preşedintele PE, Martin Schulz, în cadrul căreia vom discuta despre migraţie, despre rolul Parlamentului European în această problemă şi alte teme de actualitate", a completat şeful statului, adăugând că tot mâine a invitat toţi europarlamentarii români la o întâlnire. "Această întâlnire este una necesară. Este important ca europarlamentarii să aibă un schimb de idei cu preşedintele România pentru a cunoaşte punctele de vedere reciproce, pentru a găsi abordări comune, în interesul României", a declarat preşedintele.

Acesta va avea astăzi o întâlnire cu românii care lucrează în instituţiile europene şi care cunosc foarte bine problemele specifice ale Europei.

Legat de declaraţia lui Jean-Claude Juncker că Europa trebuie să îmbunătăţească "relaţiile practice" cu Rusia şi să nu lase Statele Unite să "dicteze", preşedintele Iohannis a spus că "declaraţia este una surprinzătoare" şi că nu ar fi trebuit făcută.

În ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen, Klaus Iohannis a afirmat că nu a considerat că este oportun să promovăm o includere în agendă. "Nu este o opoziţei consolidată împotriva aderării României şi Bulgariei. Am considera că nu este oportun", a explicat şeful statului

Preşedintele Klaus Iohannis participă, la Bruxelles, în perioada 15-16 octombrie, la lucrările Consiliul European.