MENIU

Iohannis: Uniunea Europeană trece prin teste dificile care-i pun la încercare unitatea

Pentru România, efectele benefice ale apartenenței la Uniune sunt incontestabile", a afirmat preșefintele Klaus Iohannis, la recepția oferită de Ziua Europei la Palatul Cotroceni, la care a paricipat și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

"Consolidarea democrației și modernizarea instituțională, creșterea economică, intensificarea schimburilor comerciale și a investițiilor străine directe, stimularea antreprenoriatului, accesul la fonduri structurale și de coeziune ale Uniunii Europene sunt beneficii pe care nu trebuie să le uităm niciun moment. Toate acestea nu reprezintă o simplă enumerare. Sunt realități care au schimbat, la modul cel mai concret, viața de zi cu zi a fiecărui român. Să ne amintim, în același timp, și de drepturile pe care le au românii în calitate de cetățeni europeni. Posibilitatea de a călători liber, oportunitatea de a studia sau de a munci în statele membre ale Uniunii Europene sunt doar câteva dintre cele mai importante", a arătat Iohannis.

Președintele a afirmat că UE a modelat Europa, transformând-o într-un spațiu al valorilor democratice consolidate.

"Niciodată Uniunea nu a traversat o perioadă mai complicată ca acum, trebuie să facă față simultan unor crize profunde. Sunt provocări multiple pe care trebuie să le gestionăm, fie că ne referim la situația de securitate de la granițele Uniunii, la necesitatea reconfigurării proiectului european acum, când pentru prima dată în istoria sa un stat membru părăsește Uniunea, fie că ne referim la amenințările de natură teroristă sau la proliferarea tendințelor eurosceptice, xenofobe. Sunt teste dificile care ne pun la încercare determinarea, solidaritatea și poate lucrul cel mai important care definește acest proiect — unitatea. Cred că cel mai bun răspuns la aceste provocări este o Europă mai unită și solidară în soluții și abordări. Lecțiile trecutului ne-au demonstrat că Uniunea a ieșit întărită din situațiile de criză prin soluții comune, eficiente și durabile. Sunt convins că proiectul european va continua să se dezvolte dacă vom rămâne cu toții fideli valorilor pe care este clădit întregul edificiu al UE — democrația, libertatea, diversitatea și toleranța", a arătat Iohannis.

Totodată, președintele a evidențiat că, la zece ani de la aderare, România își păstrează viziunea sa profund pro-europeană.

"Niciodată Uniunea nu a traversat o perioadă mai complicată ca acum, trebuie să facă față simultan unor crize profunde. Sunt provocări multiple pe care trebuie să le gestionăm, fie că ne referim la situația de securitate de la granițele Uniunii, la necesitatea reconfigurării proiectului european acum, când pentru prima dată în istoria sa un stat membru părăsește Uniunea, fie că ne referim la amenințările de natură teroristă sau la proliferarea tendințelor eurosceptice, xenofobe. Sunt teste dificile care ne pun la încercare determinarea, solidaritatea și poate lucrul cel mai important care definește acest proiect — unitatea. Cred că cel mai bun răspuns la aceste provocări este o Europă mai unită și solidară în soluții și abordări. Lecțiile trecutului ne-au demonstrat că Uniunea a ieșit întărită din situațiile de criză prin soluții comune, eficiente și durabile. Sunt convins că proiectul european va continua să se dezvolte dacă vom rămâne cu toții fideli valorilor pe care este clădit întregul edificiu al UE — democrația, libertatea, diversitatea și toleranța", a declarat Iohannis.

Mai multe articole despre:
România Uniunea Europeană iohannis JUNCKER