MENIU

Iohannis: Aderarea la euro, un pas esențial. Le vom explica și unora dintre conducătorii țării

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că aderarea la zona euro este un pas esențial pentru întărirea rolului României în plan european și că i-a plăcut că ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a avansat termenul de 2022 pentru adoptarea euro, chiar dacă ”unii dintre conducătorii României nu au înțeles încă foarte exact despre ce este vorba”, făcând aici referire la liderul PSD, Liviu Dragnea. 

"Aderarea României la zona euro, atunci când toate condițiile vor fi îndeplinite, este un pas esențial pentru întărirea rolului României în plan european. Domule ministru Teodor Meleșcanu, mi-a plăcut că ați menționat acest obiectiv, chiar dacă unii dintre conducătorii României nu au înțeles încă foarte exact despre ce este vorba, dar o să ne străduim să le explicăm", a spus Iohannis, la Cotroceni, cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

Întrebat marți cum comentează declaraţiile ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, care a anunţat 2022 ca termen pentru posibila adoptare a monedei euro, președintele PSD, Liviu Dragnea a răspuns că ”e o dorinţă dar nu este un proiect foarte uşor şi nu ne putem juca cu el, adică nu putem să avansăm termene doar de dragul de a avansa termene”.

La Reuniunea Anuală a Diplomației Române, președintele i-a îndemnat pe ambasadori să acționeze ”mai viguros” și ”mai eficient” pentru a contracara riscurile, amenințările și provocările.

”Având în vedere că extremismul și populismul au suferit o serie de infrangeri elecorale, aceeași implicare este necesată și în cazul provocărilor interne ale UE. Mă refer la procesul de retragere a Mariii Britanii și la relansarea proiectului european de care depinde viitorul nostru și al generațiilor care vor veni”, a declarat Iohannis.

De asemenea, președintele a afirmat că este necesar ca diplomații români să poată beneficia de o Românie stabilă din punct de vedere politic.

”Este important să beneficiați de un avantaj deosebit, care trebuie păstrat cu orice preț - poziția României de stat stabil politic, cu o creștere economică importantă, care continuă cu sincope întărirea statului de drept. Aceste atuuri rămân în responsabilitatea Guvernului și a coaliției majoritare, dar păstrearea credibilității în politica externă și de securitate este și răspunderea dumneavoastră”, a mai afirmat Iohannis. 

Președintele Klaus Iohannis i-a primit, miercuri, pe șefii de misiuni și pe consulii generali ai României cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomației Române, care se desfășoară la București.

Mai multe articole despre:
ambasadori iohannis