MENIU

Iohannis, despre vizita lui Dăncilă şi Dragnea în Israel: Mă îngrijorează secretomania. Nu au mandat

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că vizita pe care Dăncilă şi Dragnea o fac în Israel are câteva ciudăţenii, iar personal, pe el l-a îngrijorat secretomania acestei vizite, întrucât nu au mandat să vorbească pentru România, iar cei doi au vorbit doar în numele Guvernului. Şeful statului a mai lansat şi un avertisment clar pentru PSD: "Dacă PSD-ului nu-i convine, eu sunt preşedintele republicii! Eu răspund de politica externă".

Șeful stattului a declarat că vizita lui Liviu Dragnea a fost una mai secretă decât a lui Dăncilă:

"Ştiti, această vizită pe care o face premierul, si se pare si preşedintele Camerei în Israel, are cateva ciudățenii, una din ele este că nu au venit la discutii, nu au plecat cu un mandat, au vorbit strict pentru Guvern, și nu pentru România. M-a ingrijorat secretomania, nu am mai pomenit ca un premier sa plece si să anunte seara tarziu că pleacă. Mai mare secret a fost la Liviu Dragnea, s-a aflat ca pleacă acolo abia dupa ce a ajuns. Cine știe ce întelegeri secrete face domnul Dragnea cu evreii acolo", a spus preşedintele, la Bacău. 

Iohannis: Dacă PSD-ului nu-i convine, eu sunt preşedintele republicii! Răspund de politica externă

Întrebat despre demersurile pe care Liviu Dragnea le face pentru a muta Ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, Iohananis a spus: "Imi imaginez ca domnul Dragnea a vorbit dimineaţă în faţa oglinzii şi s-a consultat".

Klaus Iohannis şi-a exprimat speranţa că, la revenirea în ţară, premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Camerei vor explica ce au făcut acolo. "Sper ca după revenire să aibă bunul simţ şi să explice românilor ce au făcut acolo", a adăugat el. Întrebat cum va gestiona probleme cu Guvernul în cazul politicii externe, el a răspuns:"O să găsesc o soluţie".

Klaus Iohannis, suspicios: "Cine ştie ce înţelegeri face domnul Dragnea cu evreii, acolo"

Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu Benjamin Netanyahu. A zburat în Israel cu o aeronavă privată

Reamintim că Guvernul a anunţat că premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit, miercuri, cu omologul israelian Benjamin Netanyahu, în timpul vizitei oficiale pe care o întreprinde în Israel, alături de şeful de partid Liviu Dragnea. Comunicatul aminteşte abia în ultima frază, telegrafic, despre subiectul fierbinte al momentului, propunerea de mutare a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. O altă informaţie lansată de Realitatea TV este că Viorica Dăncilă ar fi zburat în Israel cu o cursă privată.   

Potrivit comunicatului oficial al Executivului, "cei doi demnitari au vorbit despre legăturile tradiționale de prietenie dintre cele două țări și relaţille bilaterale excelente".

S-a mai discutat despre un parteneriat România-Israel în domeniul noilor tehnologii, dar şi despre  bordate si aspecte privind cooperarea in domeniul militar, strategic si al securitatii cibernetice.

"În cadrul convorbirilor, cei doi oficiali s-au referit la buna cooperare existentă în formatul de colaborare multilateral, inclusiv în ceea ce privește susținerea reciprocă a candidaturilor."

Abia în ultima frază se spune şi că "Premierul israelian a salutat adoptarea de către Guvernul României a cadrului de lansare a dezbaterii privind relocarea ambasadei la Ierusalim.

Coincindenţe în vizita lui Dăncilă în Israel. Şi fostul SPP-ist al lui Dragnea este la Ierusalim

Luni, ieşit la plimbare cu bicicleta prin Parcul Herăstrău, Klaus Iohannis a chemat presa şi profitat de ocazie pentru a lansa o ploaie de critici la adresa Guvernului şi a politicilor duse de Liviu Dragnea. Inclusiv despre mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. 

,,O discuţie exploratorie nu e greşită, dar de acolo până la o mutare efectivă mai este cale lungă. Noi trebuie să respectăm legislaţia. Suntem membrii ONU şi ONU abordează foarte clar această chestiune. Argumentul logistic nu are nici un sens în această chestiune. (…) Nimeni din UE nu-şi mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim până nu se lămuresc părţile care este statutul Ierusalimului. E evident o chestiune care trebuie discutată între părţile implicate şi numai după asta se poate discuta concret mutarea ambasadei noastre la Ierusalim", a declarat, luni, Klaus Iohannis.

PNL a anunţat că va apela la toate măsurile legale, după anunţul privind memorandumul ce vizează mutarea ambasadei României din Israel în Ierusalim, printre acestea fiind invitarea premierului şi a ministrului de Externe în Parlament. Potrivit unor surse oficiale, nici liderii ALDE nu sunt de acord cu decizia PSD, iar ministrul de Externe chiar a lipsit de la ședința de Guvern în care a fost discutat subiectul.

Teodor Meleșcanu a fost plecat în turneu în țările arabe, scandalizate de intenția Guvernului român. Decizia liderilor PSD de a muta ambasada României din Israel nu este împărtășită nici de partenerii ALDE.

Potrivit unor surse din coaliția de guvernare, acesta este și motivul pentru care memorandumul a fost adoptat în lipsa ministrului de Externe. De altfel, reacția MAE după scandalul iscat in spațiul public a fost destul de nuanțată. Anunțul lui Liviu Dragnea a generat vâlvă pe plan intern, cât și în străinătate. Cu toate astea, PSD pare să nu dea înapoi.

Scandalul ambasadei de la Ierusalim se mută în Israel. Dăncilă pleacă la Tel Aviv

Surse: Viorica Dăncilă ar urma să meargă în Israel, săptămâna viitoare

Conflict între Iohannis și Guvern, instigat de Dragnea, pe tema mutării ambasadei la Ierusalim