MENIU

Guvernul copy-paste. Executivul condus de Ponta, acuzat de plagiat

Guvernul copy-paste. Executivul condus de Ponta, acuzat de plagiat

Guvernul lui Copy-Paste. Aşa ar putea fi poreclit Executivul condus de Victor Ponta, care a reuşit o performanţă cu adevărat incredibilă. Ar fi preluat, cuvânt cu cuvânt, un proiect de lege iniţiat de PNL, cu tot cu expunerea de motive, şi l-a depus în Parlament. Culmea ipocriziei, în aceeaşi zi, Guvernul Ponta a transmis şi un punct de vedere negativ la actul normativ al liberalilor, pe motiv că situaţia economică nu permite un asemenea demers legislativ.

Pe 11 iunie 2014, la Senat a fost înregistrat, sub semnătura mai multor parlamentari PNL, în frunte cu Crin Antonescu, un proiect de lege privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate politic după instalarea comuniştilor la putere în România.

După ce a fost plimbat pe la comisii vreme de 5 luni, proiectul a primit un punct de vedere negativ de la Guvern, premierul Ponta susţinând că proiectul nu prevede sursele de finanţare şi că măsurile propuse nu pot fi astfel acceptate.

Incredibil este faptul că, în aceeaşi zi, şi tot cu semnătura lui Victor Ponta, a fost depus la Senat un proiect legislativ iniţiat de Guvern care copiază integral legea iniţiată de PNL, afirmă jurnaliştii de la Gândul. Potrivit acestora, expunerea de motive este un copy-paste în proporţie de 99,99%, Guvernul actualizând doar cuantumul indemnizaţiilor la data depunerii.

"Cred că legea noastră a fost trimisă la sertar pentru ca Guvernul să scoată propria sa lege ca să-şi mai spele păcatele", a declarat deputatul PNL Ioan Tămâian, unul dintre iniţiatorii proiectului liberalilor.

El a explicat că, dintr-o scăpare, parlamentarii liberali nu au sesizat la timp "plagiatul" Guvernului, crezând iniţial că este vorba de iniţiativa lor.

Cele două proiecte au ajuns pe ordinea de zi a Senatului în aceeaşi zi, insă doar cel al Guvernului a fost adoptat pe 15 decembrie. Proiectul PNL a fost amânat până pe 25 februarie, când a trecut şi el de Senat. Pe 11 martie 2015, legea propusă de Guvern a fost adoptată de Camera Deputaţilor, fiind deja promulgată şi publicată în Monitorul Oficial, pe 2 aprilie. Măsurile prevăzute de lege vor intra în vigoare la 1 iulie.