MENIU

Gorghiu, despre moţiune: Ponta nu-şi va lăsa parlamentarii în sală. PSD sfidează dreptul la vot!

Gorghiu, despre moţiune: Ponta nu-şi va lăsa parlamentarii în sală. PSD sfidează dreptul la vot!

Premierul Victor Ponta nu vrea introducerea votului prin corespondenţă, dreptul de vot fiind un proiect pe care PSD l-a "sfidat" în repetate rânduri, spune, la Realitatea TV, Alina Gorghiu, copreşedintele PNL. Invitată, luni seara, în emisiunea "Jocuri de putere", aceasta a vorbit despre moţiunea de cenzură a PNL şi a apreciat că "Victor Ponta va face imposibilul să nu se ajungă la un vot cu parlamentarii domniei sale în sală".

"(Votul prin corespondenţă, n.r.) nu este doar un motiv, din punctul meu de vedere este o temă care înseamnă apărarea de către PNL a unui drept fundamental. Haideţi să nu ne mai ascundem după teme... Ar fi fost un milion de teme pe care le-am fi putut invoca într-o moţiune de cenzură, de la cum se raportează PSD-ul la Justiţie, la cazul Şova, la ordonanţa bacşişului, la tot ce doriţi dvs. pentru că seria de abuzuri guvernamentale a fost constantă şi au fost o grămadă de exemple pe care le-am fi putut invoca. Însă cred că dreptul de vot este un proiect pe care PSD-ul l-a sfidat nu o dată! Vă amintesc de o cascadă de evenimente în care PSD a spus aşa... Sau haideţi să personalizez... Vă aduceţi aminte de expresia lui Ponta că "votul este o lozincă"? Care face un arc în timp, dacă ne uităm în spate, Ion Iliescu spunea, la un moment dat, că proprietatea e un moft. Oamenii ăştia sunt legaţi prin nişte expresii care nu sunt doar de formă, înseamnă structura pesedistă: sfidarea unor drepturi fundamentale. Că-i dreptul de proprietate, că e dreptul de vot al românului... Şi toate acestea se întâmplă pentru că opţiunea electoratului din Diaspora a fost alta la alegerile din noiembrie 2014 decât cea pentru Victor Ponta", a declarat Alina Gorghiu, luni seara, la Realitatea TV, în emisiunea "Jocuri de putere".

"Mie nu doar că mi se pare o temă de interes naţional, mie mi se pare că nu este de negociat acest subiect. Da, vom discuta pe forma moţiunii de cenzură cu fiecare parlamentar în parte şi cu fiecare grup parlamentar, vom discuta adăugarea unor idei şi a unor teme care lor li se par importante pentru că nu sunt deloc nici eu, nici Vasile Blaga nu suntem obtuzi, să spunem că avem un proiect de moţiune de cenzură care nu poate fi îmbunătăţit. Dar a schimba tema şi a renunţa la ideea apărării celor din Diaspora pentru un vot sau două în plus nu o să o fac niciodată cât sunt în PNL şi cât această temă nu va fi rezolvată!", a completat Gorghiu.

Premierul Victor Ponta nu va lăsa, însă, parlamentarii PSD în sală, susţine Gorghiu.

"Victor Ponta va face imposibilul să nu se ajungă la un vot cu parlamentarii domniei sale în sală. Îi este teamă de dezbaterea pe acest subiect. Nu am renunţat nici măcar o secundă să aduc în spaţiul public tema votului prin corespondenţă. De altfel, preşedintele Klaus Iohannis nu ezită să aducă tema în atenţia publicului, ceilalţi colegi ai mei fac acelaşi lucru din noiembrie până acum l-am tot făcut şi am făcut toate demersurile posibile şi imposibile pentru a putea promova această lege. Ea e în Parlament. Mi-aş dori să văd azi o dovadă de înţelepciune într-un ocean de imaturitate la Ponta şi să spună: 'Vă voi lăsa moţiunea de cenzură fără obiect. Am decis să rezolv această problemă'. Şi atunci cred că PNL va saluta faptul că premierul a înţeles că pentru noi apărarea unui drept fundamental pentru români, indiferent că vorbim de românii din ţară sau din Diaspora, e mai presus decât ajungerea la guvernare în două zile", a adăugat Gorghiu.

Totodată, copreşedintele PNL a făcut un apel la parlamentarii PSD să voteze moţiunea de cenzură.

"I-am invitat pe toţi colegii domniei sale (colegii lui Victor Ponta, n.r.), şi îi invit şi acum, să renunţe la ideea de frică. Oameni buni, dacă vrem stat de drept şi dacă vrem democraţie în România, dacă vreţi să vă creşteţi copiii cu sentimentul de libertate, daţi acel vot la moţiune! Nu trebuie să le fie frică de Ponta că nu-i mai pune pe liste, că-i ameninţă cu nu ştiu ce sancţiuni, că am auzit o grămadă de scenarii şi de probleme pe care le invocă parlamentarii PSD, care sunt totuşi raţionali, o parte dintre domniile lor... Îi va ţine legaţi, sau cu batistuţa, cu degeţelele puse pe batistuţă, să nu se atingă de bile, sau îi va scoate din sală. Sau îi va ameninţa că nu ştiu ce se întâmplă dacă nu votează nu ştiu cum... E foarte grav că se întâmplă acest lucru!", a spus Gorghiu.

Întrebată dacă se aşteaptă ca moţiunea de cenzură să treacă, Gorghiu a replicat: "Sincer, mă aştept ca tema sau dezbaterea să fie atât de intensă şi să nască acel gen de presiune pe Cabinetul Ponta astfel încât să avem la sfârşitul lunii iunie votul prin corespondenţă o realitate. Mă aştept, în schimb, din păcate, să văd un premier obraznic, să văd un premier care vine în Parlament să ne sfideze pentru a nu ştiu câta oară. Şi atunci vă spun că presiunea trebuie să fie foarte mare."