MENIU

Geoană: "Există un risc de fisură foarte important în Europa și NATO". Care e rolul României

Fostul ministru de Externe, Mircea Geoană, președinte al Partidului Social Românesc, a declarat, miercuri seară, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere", la Realitatea TV, că ceea ce s-a întâmplat, zilele trecute, cu aeronava militară rusească, doborâtă de avioanele militare ale Ankarei, reprezintă "o gravă escaladare a unei situații deja foarte explozive", în contextul în care principala strategie a Moscovei rămâne divizarea Occidentului și crearea de breșe și fracturi în interiorul NATO și al Europei. În viziunea sa, "trăim o perioadă de reașezare globală la periferia marilor puteri", iar "rolul României este excepțional de important pentru aliații occidentali".

"Situația pe care o observăm zi de zi este o situație pe care aș putea să o compar, nu în termeni absoluți, cu situația cu cea care bântuia lumea înainte de cel de-al Doilea Război Mondial. În sensul că ordinea mondială construită în jurul alianței franco-britanice, în jurul relației speciale între SUA și Marea Britanie era contestată înainte de al Doilea Război Mondial de o serie de puteri fie revizioniste sau țări revanșarde, cum era cazul Germaniei învinse după Primul Război Mondial. Ceea ce aș vrea să ne rețină atenția e că trăim o perioadă de reașezare globală la periferia marilor puteri. Cam în tot ce înseamnă periferia imediată a țării noastre se duce un război de influență în care vechiul sistem de ordine mondială, grupat în jurul Americii și Europei, e contestat de puteri emergente sau de puteri care vor să schimbe rolul jocului", a spus Mircea Geoană.

În viziunea sa, ce s-a întâmplat zilele trecute cu avionul rusesc reprezintă "o gravă escaladare a unei situații deja foarte explozive". 

"Care este strategia Moscovei: divizarea Occidentului, crearea de breșe și fracturi în interiorul NATO și a UE. Atâta vreme cât Europa și NATO vor rămâne unite și NATO va rămâne determinată, puternică, credibilă și Europa un monolit din punctul de vedere al politicii externe, orice încercare de schimbare a jocului din partea Rusiei va fi un eșec (...) Războiul pe care îl descriu ca fiind unul al ideilor și al banilor, și apoi al armelor se duce cu o înverșunare deosebită. Când spun că există un risc de fisură foarte important în Europa și în cadrul NATO, mă refer și la gestul de ieri al Turciei fără precedent la nivelul NATO", a explicat Geoană.

Fostul ministru de Externe punctează faptul că "rolul României în această ecuație este excepțional de important pentru aliații noștri occidentali și interesul nostru vital e ca Europa și America să rămână unite".

"În Siria a fost transferată aseară ultima generație de arme S-400 antirachetă, cele mai performante pe care Federația Rusă le are. Este o invitație în care spune: 'dacă eu am o problemă cu avioanele mele, înseamnă că trebui să îmi creez metode de disuasiune' și le-a dat un pretext, aparent legitim, pentru a continua înarmarea Rusiei în Orientul Mijlociu", a adăugat Geoană.

În acest context, Geoană atrage atenția că dacă "zona euro și spațiul Schengen nu devin spații integrate la nivel european, proiectul european are dificultăți". Totodată, președintele PSRO a făcut un apel către toți liderii politici, în contextul în care "România are nevoie să fie mult mai puternică în plan intern".

"România e un stat pivot. În dicționarul de politologie, statul pivot înseamnă unul care aparține cu arme și bagaje unui sistem de alianțe și unui sistem contractual economic NATO, respectiv UE și care poate și trebuie să joace un rol dincolo de spațiul din care face parte. România are nevoie să fie mult mai puternică în plan intern. Apelul meu către oamenii din toate partidele: este momentul în care putem să renegociem cu Occidentul rolul nostru în sistemul economic european (...) România trebuie să devină cel mai activ avocat al Europei unite și puternice și al alianței unite și puternice cu America", a mai precizat Geoană. 

Pe de altă parte, fostul ministru de Externe a vorbit și despre propaganda Rusiei.

"În acest moment, lucrurile curg în favoarea intereselor rusești din două puncte de vedere: drama de la Paris, care a creat și drama din Mali, Tunisia. Eu aș încuraja românii să se uite la știrile din Orientul Mijlociu. Noi suntem o țară de frontieră. Nu putem anticipa prea curând lărgirea NATO și UE, dincolo de granițele noastre de la răsărit. Țările cele mai importante din această zonă sunt România și Polonia. România, pentru că deși suntem mai mici și mai puțin puternici din punct de vedere economic, ca relevanță strategică suntem pe primul loc. De aceea Rusia nu are cum să nu aibă un plan special și pentru noi, nu neapărat de natură militară, ci hibrid. Se încearcă să se profite în România față de starea de nemulțumire a românilor față de clasa politică.

Ce încearcă propaganda fină a Rusiei, și o face folosind numulțumirile noastre împotriva partidelor, să spună că România e colonia Occidentului, în condițiile în care principala vină aparține sistemului tradițional de partide din România. Nu putem continua cu sistemul politic actual, de aceea l-am susținut pe Cioloș. Sper să aducă adevărata schimbare și să aibă curajul să înceapă o schimbare mai în profunzime. Dacă nu, vă zic că nemulțumirea românilor împotriva politicienilor va putea fi transformată într-o chestiune necontrolată și de anarhie internă, dar și de refuz al relației cu Occidentul și se va crea un teren mult mai fertil. Manipularea în orb e cea mai valoroasă pe care o poate face o propagandă", a explicat Geoană. 

Fostul ministru de Externe a explicat de ce jocul Rusiei în Siria putea fi anticipat:

"Ce a făcut Putin, de la al doilea mandat: și-a dat seama că economia Rusiei merge prost și că trebuie să ofere un alt mecanism, motor de validare a dominației sale politice, care se numește naționalism și recuperarea Crimeii a făcut parte din mentalul puterii rusești. Ce a făcut din punctul de vedere al relației cu Occidentul: a provocat și testat Occidentul de a-și păstra propria sferă de influentă (...) Când au văzut că provocarea merge prea departe, au mutat imediat registrul și au venit agresiv în Orientul Mijlociu, profitând de faptul că acolo e haos. În clipa respectivă au testat capacitatea Occidentului de a-și apăra interesele și au mers cât de departe au putut. Atunci, jocul din Siria putea fi anticipat pentru că e următorul punct slab în care Occidentul și aliații săi suntem foarte divizați. Rusia unde vede un punct vulnerabil va apăsa fără niciun fel de ezitare, oriunde pare că poate crea o fractură în Occident".

Mai multe articole despre:
UE Rusia România Mircea Geoană Siria Turcia NATO