MENIU

Eugen Tomac, replici DURE la adresa lui Bogdan Stanoevici

Fostul secretar de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Eugen Tomac, l-a criticat, joi seară, la Realitatea TV, pe ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, pentru afirmațiile făcute în cadrul Prime Time News, potrivit cărora ” atribuțiile postului ministrului Românilor de Pretutindeni nu au nimic de-a face cu alegerile sau cu organizarea alegerilor” din străinătate și totodată, pentru afirmația că ”în 2009 au fost fraudate alegerile”.  

” Domnul ministru, constat cu stupoare că nu știți măcar ce mandat aveți în Guvern, spunând că nu aveți nicio legătură cu modul în care se organizează alegerile. Ați făcut o afirmație gravă când ați spus că în 2009 au fost fraudate alegerile. Vă rog, dacă aveți bărbăția politică necesară, să depuneți o plângere penală împotriva mea, pentru că eu am fost cel care a coordonat alegerile prezidențiale, în străinătate, în 2009”, a afirmat Eugen Tomac. 

” Dacă mă rugați atât de frumos, am să fac apel la serviciul juridic”, i-a răspuns Bogdan Stanoevici.

”Dacă se confirmă ceea ce dumneavostră spuneți, ar fi trebuit să existe deja și a existat o cauză pe rol, de altfel, fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a și câștigat procesul legat de această dezinformare. Și vă spun de ce este dezinformare: pentru că, în 2007, la referendumul privind suspendarea președintelui, la aceeași secție din Paris, au votat aproximativ același număr de cetățeni, iar ambasador la Paris, în 2007, era domnul ambasador Sabin Pop. Am stras semnal, în repetate rânduri că iî ceea ce privește organzarea alegerilor în străinătate, abordați incorect procesul de organizare.  Domnul ministri își asumă și își depune mandatul în cazul în care secțiile pe 16 noiembrie se încheie cu cozi ale românilor formate în fața misiunilor?”, a declarat, la Prime Time News, Eugen Tomac.

”Eu cred că aceste propuneri care au fost propuse și aprobate de BEC vor face în așa fel încât toți cetățenii români să voteze. Neputând că citim în bule de cristal, nu vom ști câți se vor prezenta la vot și care va fi ritmul de votare”, a mai spus Bogdan Stanoevici.

 

Stanoevici, despre voturile din diaspora: Există un calcul care este delicat de făcut

 
Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a declarat, joi seară, la Realitatea TV, că ”nu a avut niciun rol în alegerile de Duminică”, întrucât nu intră în atribuțiile postului său. Mai mult, afirmă Stanoevici, în cazul organizării procesului de votare, din străinătate, ”există un calcul care este delicat de făcut, foarte sigur, pentru că sunt două categorii de români”, însă afirmă, pe de altă parte, că ”problema este că sistemul nostru electoral e învechit”.
”Vreau să lămurim câteva detalii foarte scurt. Din păcate, atribuțiile postului ministrului Românilor de Pretutindeni nu au nimic de-a face cu alegerile sau cu organizarea alegerilor. Evident, ca membru al Guvernului, nu pot să fiu decât extrem de preocupat de ceea ce s-a întâmplat pe 2 noiembrie”, a afirmat Stanoevici, la emisiunea Deschide lumea, moderată de Lavinia Șandru.