MENIU

Elena Udrea poate fi reţinută, nu şi arestată. Scandal în Parlament, după vot

<p>Elena Udrea</p>

Deputații au aprobat astăzi cererea de încuviințare a urmăririi penale și pe cea de reținere pentru Elena Udrea, dar au respins cererea de arestare preventivă. Astfel, Udrea poate fi reţinută pentru 24 de ore, nu şi arestată. În schimb, votul nu a fost lipsit de scandal. Pentru reţinere au fost numărate iniţial 119 voturi pentru şi 142 împotrivă, însemnând că cererea pentru reținere a fost respinsă, dar ulterior, s-a trecut la  renumărarea voturilor, după ce unii deputaţi ar fi introdus mai multe bile în aceeaşi urnă. Concret, deputații aveau patru bile, două albe, două negre, iar unii dintre ei au introdus mai multe bile într-o singură urnă. Fostul ministru a declarat, înainte de vot, că noile solicitări din partea DNA nu sunt justificate, precizând că arestarea ei ar face parte dintr-o încercare a ”sistemului” de a acapara puterea. Surse din PNL au declarat pentru Realitatea.net că parlamentari PSD au fost surprinşi de către cei din PNL votând împotriva cererii de începere a urmăririi penale a Elenei Udrea.

UPDATE 18.19. Deputatul PSD, Marian Neacşu, a declarat, la ieşirea din sala în care se numărau voturile, că Elena Udrea poate fi reţinută 24 de ore, dar nu poate fi arestată, conformă voturilor oferite de colegii săi. 

Astfel, au existat 115 de voturi pentru arestare şi 123 de voturi pentru reţinerea Elenei Udrea, a explicat Neacşu.

Mai exact, încuviințarea reținerii a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților cu 123 de voturi "pentru" și 119 "împotrivă".

Pe de altă parte, deputații au respins încuviințarea arestării preventive, înregistrându-se 115 voturi "pentru" și 105 "împotrivă", în condițiile în care pentru adoptare erau necesare 122 de voturi — majoritatea deputaților prezenți. Ca urmare, în acest caz nu a fost întrunit numărul de voturi necesar pentru adoptarea hotărârii.

Update 18.00. Elena Udrea a părăsit pentru scurt timp sala şi a oferit o scurtă declaraţie jurnaliştilor, în care a explicat că gestul colegilor săi este "un gest de protest sau le-a fost frică".

Dacă se va decide reluarea votului, acest lucru nu va fi posibil miercuri, pentru că toţi deputaţii au plecat acasă.

Update 17:30 Aleşii au părăsit plenul Camerei. A mai rămas Elena Udrea, însoţită de consiliera sa.

Update 17:10 Deputaţii au decis să renumere voturile din cazul cererii pentru reţinerea Elenei Udrea, după ce unii deputaţi au introdus mai multe bile într-o singură urnă.

Update 17:05 Au votat 119 deputaţi pentru, în timp ce 142 au votat împotriva reţinerii. Au lipsit trei voturi pentru ca Udrea să fie reţinută.  

Update: Votul s-a încheiat. Liviu Dragnea a votat la vedere, pentru încuviinţarea ambelor cereri. Au votat 242 de deputaţi, în total.

Update 16:30 A început votul pentru cererea de reţinere şi arestare.

Update 15:40.  Votul s-a încheiat. Au fost 299 de voturi valabil exprimate, dintre care 193 pentru şi 106 împotrivă. Urmează dezbaterea pentru cererea de reţinere şi pentru cea de arestare. Se vot aduce patru urne, iar deputaţii vor vota în paralel.

Update 15:30. Deşi parlamentarii PNL au promis că vor vota la vedere, doar câţiva dintre ei au respectat acest angajament. Dan Cristian Popescu şi Ludovic Orban sunt doi dintre ei.

Update 15:20 Votează deputaţii al căror nume de familie începe cu litera "C". Bogdan Ciucă şi Daniel Chiţoiu au votat. Elena Udrea este în bancă, purtând o discuţie cu deputatul Radu Popa.

Update 15:16. Deputaţii vor începe votul pentru cererea de începere a urmăririi penale.

Update 15:00. Votul pentru cele trei cereri DNA pe numele Elenei Udrea, de încuviinţare a urmăririi penale, reţinere şi arestare preventivă, se va da la final, după ce se va da votul pe restul proiectelor care sunt pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor. Primul vot se va da pentru cererea de urmărire penală. Se va constitui o comisie de numărare, iar apoi deputaţii vor vota în ordine alfabetică prin vot secret, cu bile.

Update 14.10 ”Cine să-mi dea mie sfaturi în materie de arestare preventivă?! Am cea mai mare experiență, că sunt a treia oară în fața dumneavoastră. Ați votat 10 cereri ale DNA în ceea ce mă privește. Trebuie să recunoasteti ca este un parcurs stupefiant chiar și pentru cei mai mari susținători ai justiției din țara asta”, a început Elena Udrea discursul în Parlament. 

Udrea atacă iar serviciile și justiția

Cazul ”Elena Udrea”, consideră aceasta, este  forma cea mai acută a luptei pentru preluarea puterii. ”Este o acțiune organizată care țintește acapararea și exercitarea puterii de către un sistem format din reprezentanți ai serviciilor secrete, ai instituțiilor de forță ale statului și ai justiției”, a spus Udrea, în Parlament. 

Udrea îi ia apărarea lui Ponta

”Suntem singura țară din Europa în care prim-ministrul a fost pus sub acuzare. Punerea sub acuzare a prim-ministrului pentru fapte vechi de 7-8 ani, care erau cunoscute, arată că justiția și DNA se amestecă sacrificand România... se încearcă schimbarea guvernului. Opoziția nu ar trebui să încerce să preia puterea prin astfel de manevre”, a declarat Udrea, care a adăugat că „la fel se încearcă schimbarea președintelui Senatului”.

Elena Udrea susține că într-un stat de drept nu este normal ca o persoană să fie arestată preventiv înainte să fie întrebată de acuzațiile care i se aduc, așa cum, adaugă aceasta, s-a întâmplat în cazul ei.

”Ce fapte recente ale mele justifică această nouă cerere a procurorilor?!”, a continuat Udrea. ”Doamna procuror împotriva căreia am depus sesizări a cerut arestarea mea preventivă înainte să vadă dacă sau ce am de spus”, a concluzionat aceasta. 

Elena Udrea, despre cei care o acuză de corupție

Elena Udrea susține că nu înțelege cum de cei care acum ”o arestează” nu au lansat acuzațiile la adresa ei cu mult timp în urmă. ”Dacă cei care mă acuză astăzi și mă tot arestează sunt aceiași care timp de 10 ani au stat cu mine la masă, cum de nu au spus-o atunci? Ori au fost impedicati, ori nu au știut - și atunci dunt incompetenți -, ori eu nu sunt coruptă și ei încearcă acum să se dezică de regimul care i-a creat”, a mai declarat Udrea.

Elena Udrea a ținut să menționeze că nu a luat ”niciun leu sau euro de la Buzăianu”.

În cadrul discursului său, Elena Udrea a lansat mai multe atacuri la adresa Justiţiei, a subliniat că nu este coruptă şi a ţinut să îşi avertizeze colegii că va veni şi rândul lor: 

Am cea mai mare experienta pentru ca astazi, in octombrie 2015, sunt pentru a treia oara in fata dumneavoastra. Putem introduce in statul Camerei Deputatilor, aretsarea Elenei Udrea. Am stat in arest ai mult timp: in arestul Capitalei, la Targsor. Vin sa spun ce se intampla nu cu Elena Udrea, ci ce se intampla cu Romania. Cred ca nu mai aveti nicio indoiala ca ceea ce am spus, e adevarat. Arestarea Elenei Udrea e un plan inceput inca din timoul celui de al doilea mandat al lui Basescu. E o actiune a institiilor de forta. Intr-o tara in care corputia a atins toate nivelurile societatii, orice demers anticoruptie e sustinut. Insa, pentru nimic nu trebuie sa abandonam statul de drept si democratia. Stim cum am trait in dictatura lui Ceausescu Avem nevoie ca toti cei care gresesc sa plateasca. Da, avem nevoie sa respectam legea. Dar toate acestea trebuie facute in spiritul statului de drept. Catusele nu trebuie sa fie arma letala pentru a prelua puterea. Sistemul nu se supune judecatii poporului asa cum fac politicienii.Odata ce va prelua puterea nu va mai exista control. Pentru a iesi de sub acesta, ramane doar Revolutia, ca in 89. Sistemul nu are fata. Sunteti chemati sa dati un vot in orb. Arata caracterul tintit al procurorilor de a ma opri sa vorbesc. Sistemul a decis ca Elena Udrea trebuie bagata iar in beci. Doamna procuror a cerut arestarea mea preventiva inainte de a vede sa vada ce am de spus in privinta celor doua spete. Am ajuns de frica propriilor slabiciuni, complexati de imaginea publica pe care o avem, sa fim din ce in ce mai mult arma prin care sistemul actioneaza impotriva noastra. Sunt tari in Europa unde imunitatea este completa pe toata durata mandatului. La viitoarele alegeri vor candida doar cei agreati de sistem. Care se lasa manipulati, condusi, Ceilalti, vor fi cu catusele la maine sau cu dosare. Suntem singura tara care avem un prim-ministru pus sub acuzare. Nu contest ce e acolo. Dar punerea sub acuzare in timpul mandatului nu ste normala. Este clar ca se incearca schimbarea guvernului Ponta cu procurori. Opozitia nu trebuie sa accepte aceasta forma. Maine se poate intampla la fel si pentru ei, cand Sistemul va decide ca nu mai sunt obedienti.

Nu am cerut si nu am luat niciodata un leu sau un euro de la Buzoianu, un personaj pe care l-am intalnit o singura data, in 2005. Am avut un conflict cu el. In Romania, in campanie candidatii cheltuiesc zeci de milioane de euro obtinuti de la oameni de afaceri, oameni care vor sa si recastige banii Modul in care denuntatorii sunttratati astazi de procurori, ne lasa sa vedem mizeria. M-a denuntat (Topoliceanu - n.r.) mincinos ca sa se salveze pe ea.

UPDATE: PNL votează la vedere în cazul Udrea, ”pentru” solicitările DNA. 

--------------------------------------------------------------

UPDATE: ”Nu am fost audiată. Dacă DNA nu s-ar fi grăbit, ar fi constatat că știu lucruri și le voi spune și poate nu era nevoie să mai trimită solicitarea. Totul a fost făcut pe repede înainte, să o mai arestăm încă o dată pe Elena Udrea. Cred că va trebui instituită 'procedura Elena Udrea'”, a declarat Udrea, la Parlament. 

Aceasta a recunoscut că s-a întâlnit, astăzi, cu Traian Băsescu. ”Mi-a urat să trec cu bine de acest moment”, a precizat Udrea.

--------------------------------------------------------------------------- 

Comisia Juridică a dat undă verde în acest caz doar pentru urmărirea penală, însă nu şi pentru reţinerea şi arestarea fostului ministru. În noul dosar, Elena Udrea este acuzată de procurorii anticorupţie, între altele, că ar fi primit cinci milioane de dolari de la un afacerist, ca să intermedieze un contract cu Hidroelectrica.

Deputatul susţine că nu vrea să facă nici denunțuri, nici dezvăluiri în legătură cu cele două noi acuzații care i se aduc, ci că vrea să spună procurorilor și judecătorilor lucrurile pe care le știe în legătură cu acestea.

"Eu nu vreau să fac nici denunțuri, nici dezvăluiri. Eu vreau să spun procurorilor, judecătorilor lucrurile pe care le știu în legătură cu cele două acuzații care mi se aduc și care, în ceea ce mă privește, sunt neadevărate. Despre situațiile respective cunosc lucruri și vreau să le spun procurorilor", a declarat Elena Udrea, citată de Agerpres.

Aceasta a confirmat că a văzut denunțul făcut de Ana Maria Topoliceanu la dosarul cauzei, însă a precizat că nu era nicio declarație la dosar în care se afirmă că ar fi primit, în sediul PDL, în prezența lui Vasile Blaga, o geantă în care se aflau 3,8 milioane de dolari.

Totodată, Udrea a declarat că miercuri nu le va cere nimic parlamentarilor, ci le va spune lucruri pe care ei trebuie să le știe.

 

 

Mai multe articole despre:
Elena Udrea udrea vot parlament