MENIU

Efectul Colectiv. Legea privind incendiile, schimbată - preşedintele Iohannis a semnat decretul

Preşedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a promulgat legea care vizează închiderea localurilor care nu respectă normele în caz de incendiu.

Iohannis a semnat, miercuri, decretul "pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor", transmite Administraţia Prezidenţială.

În urma incendiului din clubul Colectiv, care a dus la moartea a 64 de persoane, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) poate sigila un punct de lucru al unui operator economic dacă se constată că sunt încălcate reglementările privind siguranţă la incendiu. Tot atunci, Guvernul a adoptat şi o hotărâre de guvern în acest sens.

Astfel, ordonanţă de urgenţă completă Legea 307/2006 şi Legea 170/2015 privind apărarea împotriva incendiilor, extinzând atribuţiile ISU, scrie Ziare.com.

Până atunci, ISU putea dispune doar oprirea funcţionarii ori utilizării contructiilor sau amenajărilor, ceea ce nu era de natură să garanteze încetarea de fapt a funcţionarii, după cum anunţă Guvernul.

Incendiu în Colectiv: Cum a schimbat Guvernul legea privind incendiile

Acum, în cazul construcţiilor sau amenajărilor cu suprafaţă mai mare de 200 mp autorizate, se poate dispune oprirea funcţionarii în oricare din următoarele situaţii:

    Depăşirea cu mai mult de 10% a numărului de utilizatori pentru care s-a acordat autorizaţia de securitate la incendiu;
    Depăşirea numărului de niveluri supraterane faţă de valoarea de referinţă admisă pentru clădirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/grad de rezistenţă la foc;
    Desfiinţarea unei cai de evacuare atunci când potrivit reglementărilor tehnice specifice se impun două sau mai multe cai de evacuare, în concordanţă cu valoarea de referinţă;
    Reducerea prin elemente de construcţie, cu mai mult de 25% din valoarea de referinţă a înălţimii/lăţimii cailor de evacuare, în condiţiile în care deficienţă nu poate fi înlăturată pe timpul controlului;
    Desfiinţarea instalaţiilor/sistemelor de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu, precum şi a celor de iluminat de securitate pentru evacuare.

În cazul construcţiilor sau amenajărilor care nu au autorizaţie de securitate la incendiu, oprirea funcţionarii se face în următoarele situaţii:

    Depăşirea numărului maxim de utilizatori pentru baruri, cluburi, discoteci şi restaurante cu mai mult de 10% din valoarea de referinţă;
    Depăşirea numărului de niveluri supraterane faţă de valoarea de referinţă admisă pentru clădirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/ gradul de rezistenţă la foc;
    Neasigurarea numărului minim de cai pentru evacuare faţă de valoarea de referinţă;
    Reducerea prin elemente de construcţie, cu mai mult de 25% din valoarea de referinţă a înălţimii/ lăţimii cailor de evacuare, în condiţiile în care deficienţă nu poate fi înlăturată pe timpul controlului;
    Neechiparea cu instalaţii de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu, în concordanţă cu valoarea de referinţă;
    Neechiparea cu instalaţii/sisteme de desfumare ori instalaţii de iluminat de securitate pentru evacuare, în concordanţă cu valoarea de referinţă;
    Categorii de construcţii sau amenajări la care nu au fost identificate dată realizării documentaţiei tehnice de autorizare a lucrărilor de construcţii sau momentul punerii în funcţiune.

Personalul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, cu sprijinul, după caz, al personalului desemnat din cadrul Poliţiei Române sau Jandarmeriei Române poate constată situaţiile mai sus menţionate.

Măsură de oprire a funcţionarii ori utilizării clădirilor ori spaţiilor amenajate se realizează până la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.

64 de persoane au murit în urma incendiului din clubul Colectiv, 27 de persoane pierzându-şi viaţa chiar în noaptea tragică de 30 octombrie.

Mai multe articole despre:
ISU legea privind incendiile