MENIU

Dragnea, după întâlnirea cu Isărescu: Nu suntem în criză economică, PSD nu vrea să preia BNR

<p>Dragnea, după &icirc;nt&acirc;lnirea cu Isărescu: Nu suntem &icirc;n criză, PSD nu vrea să preia BNR - Sursa foto:&nbsp;<span>Inquam Photos / Octav Ganea</span></p> <div><span style="font-family: 'Lucida Grande', Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span></div>
&Icirc;n fața birolului lui Dragnea
Biroul lui Dragnea

Întâlnirea de urgență Liviu Dragnea- Viorica Dăncilă- Mugur Isărescu s-a încheiat, după mai bine de 5 ore. Singurul care a făcut declaraţii la final a fost Liviu Dragnea, dovedind astfel că este premierul de fapt. După întâlnirea de urgență, de altfel, Viorica Dăncilă nici n-a mai apărut la finalul întrevederii. La fel, nici Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

"Nu suntem în pragul unei crize economice, nu avem divergenţe cu BNR şi nici nevoia de a fi mediaţi," le-a declarat Liviu Dragnea jurnaliştilor.

"S-a convenit că nu există niciun indiciu că România ar fi în pragul unei crize economice şi nu sunt argumente în acest sens. De altfel, eu am adus în discuţie, încă de la început, faptul că nu este niciun conflict între guvern şi conducerea BNR şi deci nu este nevoie de nicio mediere, nu este intenţia PSD de a prelua BNR, ba din contră, dacă vă amintiţi că domnul guvernator a fost ţinta unor atacuri în ultima vreme şi noi l-am apărat,"a declarat Liviu Dragnea

"Mi-am menţínut şi în faţa domnului guvernator opinia că sunt unuii funcţionari de la BNR care-şi coordonează declaraţiile cu alte instituţii, n-am spus că domnul guvernator ar face acest lucru." a mai precizat Dragnea.

"În cadrul întrevederii a avut loc un dialog constructiv privind situația și evoluțiile previzibile ale economiei, cu accent pe factorii de influență a ratei de inflație, precum și referitor la perspectivele acesteia pentru anul în curs și 2019. S-a subliniat faptul că o mare parte din creșterea prețurilor înregistrată în ultimele luni a fost cauzată de factori externi, exogeni raportați la acțiunea Guvernului și, respectiv, a BNR.

Pentru asigurarea încadrării ratei inflației în intervalul programat pentru finele anului 2018 și perioada următoare s-a convenit că este necesară continuarea aplicării unui mix eficient și echilibrat de politici fiscal-bugetare și monetare. Dialogul permanent, deschis, bazat pe argumente profesionale și cu respectarea competențelor fiecărei instituții dintre Guvern și Banca Națională a României va fi de natură să permită realizarea acestui obiectiv.

În cadrul discuției s-au validat argumentele privind consolidarea stabilității și predictibilității macroeconomice, precum și existența unor premise clare de creștere a convergenței nominale și reale cu Uniunea Europeană”, a mai punctat Dragnea.

Economia merge bine, investiţííile mai aşteaptă

Întrebat despre evoluţia economie şi mai ales de faptul că analiştii vorbesc despre o creştere nesustenabilă, bazată în principal pe consum, Liviu Dragnea a explicat că totul era prevăzut în programul de guvernare.

"Economia merge exact conform programului de guvernare, previziunile economice pentru acest an sunt bune, pentru anul viitor sunt şi mai bune. Încă din 2016, când lucram la programul de guvernare, am realizat că anii 2017 si 2018, cel puţin până la jumătate, vor fi ani de refacere a planurilor pentru marile proiecte de infrastructură şi în aceasta perioadă pondearea consumului să fie mai mare, iar in 2019 si 2020 acest raport să se schimnbe. In 2016 si 2017 investiţiile private au fost mai mari, aşa că rezultatele economice au fost bune”, a spus Dragnea. 

Liderul PSD a lansat şi remarci ironice la adresa estimărilor economice ale Comisiei Europene.  "Nu vreau să intru în conflict cu CE, dar şi în anii trecuţi a avut previziuni mai mci privindf creşterea economică şi mai mari privind deficitul, care nu s-au dovedit a fi chiar precise. Şi pentru 2017 au spus că vom depăşi pragul de prejudiciu de 3% din PIB, estimarea este că şi anul acesta vom avea un deficit undeva la 2,96-2.98%."

Înaintea discuţiilor cu conducerea BNR, şeful Camerei Deputaţilor a avut întâlniri de urgență pe bandă rulantă. Prima dată a venit Călin Popescu Tăriceanu, care a stat în biroul lui Liviu Dragnea aproape trei ore. A plecat, iar apoi, a venit Viorica Dăncilă, însoțită de Anca Alexandrescu, consilierul premierului.

La scurt timp, a venit și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a intrat în biroul lui Liviu Dragnea, urmat de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. A fost pentru prima dată când Isărescu a venit în biroul lui Liviu Dragnea. Totodată, la reuniune a participat și Darius Vâlcov, dar acesta a intrat pe o ușă laterală la reuniune. În fața biroului șefului PSD, erau zeci de camere și jurnaliști care așteaptau declarații. 

Ministrul Finanţelor: Întâlnire Isărescu - Dăncilă, joia viitoare

Viorica Dăncilă și Mugur Isărescu, în biroul lui Liviu Dragnea. Reamintim că săptămâna trecută, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că premierul Viorica Dăncilă şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu se vor întâlni joi, pe 3 mai, pentru a discuta despre evoluţia inflaţiei şi a dobânzilor.  

Liviu Dragnea îi răspunde lui Iohannis: ”Nu există conflict între Guvern și BNR”

Pe 27 aprilie, Liviu Dragnea a declarat în fața DNA că nu există un conflict între Guvern și BNR.  Asta după ce, în luna februarie, Liviu Dragnea a anunţat că îi va scrie guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, pentru a obţine câteva răspunsuri privind creşterea inflaţiei.

"Eu o sa trimit o scrisoare domnului guvernator cu nişte puncte de vedere adunate de la mai mulţi specialişti şi din partea mea. Şi vreau să primesc nişte răspunsuri. Nu vreau să discut acum pe genunchi, pentru ca e un subiect foarte important. Aş vrea să văd şi care a fost implicarea BNR în asta, pentru că este o chestiune foarte serioasă", a spus Dragnea.

Isărescu a răspuns scrisorii lui Dragnea: Nu împingeţi prea mult lucrurile, suntem în Săptămâna Mare

Ulterior, guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a declarat, că a răspuns scrisorii primite anterior de la preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, menţionând că nu doreşte să dea amănunte din acest răspuns întrucât Dragnea anunţase că va da publicităţii scrisoarea respectivă.

„Noi - Consiliul da Administraţie - BNR - acţionăm în baza unui mandat. Şi oamenii politici au un mandat, cel popular, au dreptatea lor. Am purtat şi un dialog verbal, cu partidele de Opoziţie, iar preşedintele Camerei Deputaţilor a preferat calea scrisă. I-am răspuns, tot pe cale scrisă. El a spus că va da publicităţii acest răspuns, deci n-o să vă dau amănunte din scrisoare. Nu împingeţi prea mult lucrurile că suntem în Săptămâna Mare”, a spus Mugur Isărescu, răspunzând unor întrebări insistente din partea jurnaliştilor, la briefing-ul de presă de după şedinţa de politică monetară a conducerii BNR.

Potrivit MEDIAFAX, printre factorii de risc la adresa inflaţiei, banca centrală a identificat „politicile fiscale, piaţa muncii şi eviluţia preţurilor administrate”.

„Aceasta este invitaţia noastră, pe care o găsiţi în fiecare comunicat al BNR - un mix de politici economice. Nu orice măsură de politică monetară poate contrabalansa lucrurile, dacă au loc relaxări fiscale. Mixul acesta de politici nu este uşor de găsit”, a mai spus Mugur Isărescu. 

Reamintim că, în luna februarie, Liviu Dragnea a anunţat că îi va scrie guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, pentru a obţine câteva răspunsuri privind creşterea inflaţiei.

"Eu o sa trimit o scrisoare domnului guvernator cu nişte puncte de vedere adunate de la mai mulţi specialişti şi din partea mea. Şi vreau să primesc nişte răspunsuri. Nu vreau să discut acum pe genunchi, pentru ca e un subiect foarte important. Aş vrea să văd şi care a fost implicarea BNR în asta, pentru că este o chestiune foarte serioasă", a spus Dragnea.

Dragnea acuză BNR că-l sabotează: Prea sunt coordonate acţiunile lor cu cele ale lui Iohannis

Ce mesaj avea Tăriceanu pentru Klaus Iohannis

Viorica Dăncilă și Mugur Isărescu, în biroul lui Liviu Dragnea. Pe de altă parte discuția dintre Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu a vizat legile justiției. Reamintim că ieri, Tăriceanu a declarat că există un conflict între Parlament și președinte.

,,Cred că se declanşează un conflict interinstituţional între preşedinte şi Parlament, lucru pe care eu aş fi vrut să îl evităm, dar putem să acceptăm şi o astfel de situaţie. Dacă preşedintele este cu adevărat preocupat şi îşi doreşte o justiţie independentă şi ca România să fie un adevărat stat de drept, nu o caricatură de stat de drept, atunci ar fi trebuit, după părerea mea, să denunţe din primul moment protocoalele dintre SRI-DNA şi o serie de alte instituţii din justiţie, lucru care până astăzi nu s-a întâmplat. Are la îndemnână acest instrument, pentru că el conduce CSAT”, a declarat Tăriceanu.

Opoziția face front comun cu președintele Klaus Iohannis. PNL şi USR vor depune împreună o moţiune de cenzură în actuala sesiune legislativă. Ăsta este motivul pentru care are loc o Întâlnire de urgență Dragnea - Tăriceanu

Liviu Dragnea, mesaj de ultima oră, către jurnaliști