MENIU

Şedinţă tensionată în PSD. Dragnea ar urma să nu candideze la prezidenţiale. Partidul, fără candidat

Liderii PSD s-au reunit, sâmbătă, la Neptun, în ședința Comitetului Executiv Național(CExN) pentru a găsi căi de rezolvare pentru conflictul din PSD. După o şedinţă tensionată, în care Firea i-a cerut demisia lui Carmen Dan, Liviu Dragnea a anunţat o decizie surprinzătoare: nu va candida la alegerile prezidenţiale. Totoodată, conflictul dintre Dragnea şi tabăra nemulţumiţilor din PSD s-a tranşat în şedinţa CEXn. Liviu Dragnea are înca sprijin majoritar în partid, după ce liderii PSD au respins, prin vot, solicitarea Gabrielei Firea pentru demiterea lui Carmen Dan, pentru felul în care a gestionat intervenția jandarmilor la mitingul din 10 august. Prin urmare, Liviu Dragnea are încă sprijin în PSD, dar scindarea dintre el şi gruparea Firea-Bădălău-Stănescu-Tudose este mai mare ca oricând. 

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a spus, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, că liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că nu va candida la alegerile prezidenţiale din 2019 şi că s-ar putea să existe un candidat comun PSD-ALDE - Călin Popescu Tăriceanu. Ea a spus că Tăriceanu ar fi un preşedinte de ţară extraordinar, dar pentru PSD ar fi un moment istoric negativ, pentru că social-democraţii au avut întotdeauna un candidat la preşedinţie.

"Domnul primar de la Sectorul 3, Robert Negoiţă, i-a spus domnului preşedinte că eu nu spun clar şi explicit că nu candidez la preşedinţia României, iar pentru asta sunt un pericol în acest sens, deşi eu am spus clar că nu vreau să candidez şi că nu vreau să preiau partidul. Şi atunci, şi domnul preşedinte a spus că nu candidează şi că s-ar putea să avem un candidat comun PSD-ALDE în persoana domnului Tăriceanu, lucru care mă bucură”, a declarat Gabriela Firea la finalul şedinţei CEx de la Neptun. Ea a relatat că la acest anunţ făcut în sala de şedinţe doar câteva persoane au aplaudat, ceea ce a fost "o reacţie grăitoare”.

Firea a explicat că liderul ALDE ar fi un preşedinte bun, însă ca PSD-ALDE să aibă un singur candidat ar fi un "moment istoric la modul negativ” pentru social-democraţi, pentru că ei întotdeauna au avut un candidat la preşedinţie.

"Eu îl respect foarte mult pe domnul Tăriceanu şi ar fi un preşedinte de ţară extraordinar, dar pentru PSD, pentru sutele de mii de membri, a ajunge în situaţia în care să nu aibă un candidat viabil şi să se bucure că are alternativă la un partener de guvernare cu un scor mult mai mic în sondaje, este un moment de mare tristeţe, este un moment istoric la modul negativ. Întotdeauna PSD, stânga din România a avut un candidat la preşedinţie. Este dreptul românilor să voteze pe cine consideră că este bun ca preşedinte”, a mai spus Firea.

Liderii PSD s-au reunit, sâmbătă, la Neptun, în ședința Comitetului Executiv Național, începând cu ora 11.00.

Vineri, Liviu Dragnea a avut o reuniune cu liderii nemulțumiți din partid, cei care ar vrea ca Dragnea să facă un pas în spate: Mihai Tudose, Niculae Bădălău, Gabi Firea și Paul Stănescu. Mai mult, Dragnea le-a spus să nu facă jocul lui Iohannis la CExN, dar nu i-a convins. Bădălău și Firea au vorbit sâmbătă deschis despre probleme din PSD, chiar în fața presei. O problemă importantă pentru PSD, amnistia, nu ar urma să fie discutată în ședință, a spus Liviu Dragnea, sâmbătă. Pe de altă parte, Dumitru Buzatu a declarat vineri seară, la Realitatea Tv, că la reuniunea informală s-a discutat despre activitatatea Guvernului și despre pesta porcină.

Iar despre amnistie sau grațiere nu au discutat, dar le vor dezbate pentru că ”toată lumea este interesată”. Vineri, Dragnea și rebelii au ajuns  aparent la un armistițiu, cei nemulțumiți nu s-au mai exprimat public, dar conflictul mocnește.

Drept pentru care, sâmbătă dimineață, Gabriela Firea și Nicolae Bădălău au vorbit deschis despre problemele din PSD și din Guvern, chiar în fața presei. Prin urmare, Liviu Dragnea nu i-a convins. Foarte important, Mihai Tudose și Paul Stănescu fac parte dintre liderii nemulțumiți.

Surse social-democrate au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că preşedintele PSD Liviu Dragnea a discutat, în cursul zilei, cu „cei mai importanţi lideri" din partid şi le-a spus acestora că îşi doreşte ca la şedinţa CExN al PSD de la Neptun, programată pentru sâmbătă, partidul să iasă cu un mesaj de unitate.

Dragnea le-a cerut liderilor PSD „să nu facă jocul lui Iohannis", au spus sursele citate. Discuţile dintre liderii PSD şi preşedintele partidului au avut loc pe fondul propunerii senatorului Ecaterina Andronescu de schimbare a Guvernului şi de înlocuire a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a convocat pentru vineri şi sâmbătă, la malul mării conducerea centrală a partidului, împreună cu preşedinţii organizaţiilor judeţene şi membrii Executivului, pentru a realiza, împreună, o analiză privind activitatea Guvernului Viorica Dăncilă la şapte luni de la preluarea mandatului.

D. Buzatu: Azi nu am discutat despre amnistie și revizuirea pedepselor, dar sunt pe agenda noastră