MENIU

Discuții incendiare între șefa DNA și un subaltern

"Îmi răsună și acum în urechi discuția de la restaurant, de lângă mine, cu ăștia doi care făceau afaceri cu primăria, și ziceau: stai liniștit că D.N.A.-ul a murit, procurorul general e în evaluare" spune șefa interimară a DNA, Anca Jurma, într-o discuție cu un subaltern, procuroarea Florentina Mirică.

Cei doi magistrați discută despre atmosfera generală din DNA, iar din dialoguri rezultă că există o stare generală de demobilizare, scrie G4media.ro

Procurorul Mirică susține la un moment dat că ”nu s-a mai pus problema să scoatem dosare. S-a pus problema să scădem stocul, nu să facem anchetă”, iar șefa interimară a DNA răspunde exasperată că le-a cerut procurorilor ”să facă dosare, ce Dumnezeu!”. Anca Jurma deplânge apoi lipsa de curaj a procurorilor ”Ei! Băi, deci e o armată de bărbați în această instituție! Ca șoarecii! Ca șoarecii! Cum îi vezi: oileu!”

Dialogul a avut loc în data de 29 octombrie 2018, iar înregistrarea se află în posesia redacției G4Media.ro. Am a solicitat vineri un punct de vedere de la DNA, însă până la ora publicării acestui material Anca Jurma nu a răspuns întrebărilor transmise.

După discuția cu Jurma, pe data de 9 noiembrie, șeful interimar al Secției a I-a din DNA, procurorul Dănuț Volintiru, a infirmat și clasat rechizitoriul lui Mirică referitor la modul în care au fost utilizate fondurile operative ale serviciului secret din Ministerul de Interne. După închiderea dosarului, procuroarea Mirică a plecat din DNA și s-a transferat la Parchetul Capitalei.

Ce conține înregistrarea. Cele două procuroare, Anca Jurma și Florentina Mirică, discută despre faptul că, sub loviturile actualei Puteri, DNA nu mai face nimic.

Din conversația celor două aflăm că în DNA ”sunt dosare care au potențial, sunt procurori care stau cu rechizitoriile în fișet. Nu vor să își asume răspunderea”, că ”nu pune nimeni osul la treabă”, ”nu trebuie să ne asumăm niciun risc” și că ”adjuncții sunt… (….) disperați cumva! Caută!”. Este vorba de adjuncții șefului DNA, Călin Nistor și Marius Iacob.

”Băi, deci e o armată de bărbați în această instituție! Ca șoarecii! Ca șoarecii!Cum îi vezi: oileu!”, spune Jurma la un moment dat despre procurorii DNA, despre care spune că sunt speriați de atacurile media și ale politicienilor.

Cele două procuroare discută și despre faptul că dosarele DNA privind corupția din vămi, fondurile Oficiului pentru protecția martorilor sau ale DIPI (serviciul secret al MAI) nu au reușit să diminueze corupția. ”Suntem chiar cooperativa munca în zadar!”, spun ele. Denunțuri ar mai fi, oamenii mai vorbesc, dar nu are cine să lucreze dosarele, spun cele două.

Jurma și Mirică ajung la concluzia că interimatul la șefia DNA este nimicitor pentru instituție pentru că ”la ora actuală nimeni nu mai ascultă de nimeni în instituție”.

Cele două procuroare discută despre colegii lor și despre greșelile trecutului. Spre exemplu, instrumentarea dosarului fostului premier Victor Ponta este considerată o eroare născută din dorința unor procurori de a le face pe plac șefilor.

Jurma relatează, la un moment dat, și despre faptul că a auzit o conversație la o masă alăturată, la restaurant : ”Îmi răsună și acum în urechi discuția de la restaurant, de lângă mine, cu ăștia doi care făceau afaceri cu primăria, și ziceau:stai liniștit că D.N.A.-ul a murit, procurorul general e în evaluare (…) deci nu mai e nicio problemă! ”.

Este prima dată când un procuror constată demobilizarea cvasi-totală din DNA.

Vezi mai jos pe larg discuția înregistrată în data de 29 octombrie 2018 dintre șefa interimară a DNA, Anca Jurma și procuroarea Florentina Mirică:

”JURMA: ”…DNA-ul, din păcate, acuma nu că sunt eu pesimistă, dar… Analizele astea pe care le fac, îți dai seama ce plajă largă am acoperi, din diverse domenii. Chiar aproape tot spectrul corupției, de exemplu în sistemul medical.

MIRICĂ: Am disjungere din dosarul ăsta, încât am putea să mai muncim 10 ani. Când lucram în dosarul ăsta, am văzut că a ieșit pe presă un caz interesant la americani, aproape similar, dar nu cu conexiuni atât de sus, în casa de sănătate, nu pe funcționari. (…)

JURMA: Dar asta-i foarte deprimant! Deci înseamnă că suntem chiar cooperativa munca în zadar!

MIRICĂ: Dar asta a fost experiența în toate domeniile unde am făcut. În vămi s-a furat la fel, s-a făcut șpagă la fel ca înainte, după ce am acționat. În dosarele astea cu D.I.P.I., au militarizat D.I.P.I. și l-au scos din competența noastră și au fost înlăturați ăia care au denunțat și toți ăia care au depus mărturie pe tema asta și s-a reîmprospătat personalul și întrebare de examen a fost dacă întâlnesc o fraudă o denunță la Parchet sau o spun doar șefilor? Deci nu mai e D.I.P.I., nu ne mai putem atinge de fondurile operative, pentru că sunt toți militarizați, iar procurorii militari nu se ating de ei. Ăștia, ce am mai avut, Oficiul de protecție a martorilor, se fură în continuare la fel, adică vin și îmi spun același tip de fapte, fondurile de protecție a martorilor.

JURMA: Dar denunțuri mai fac sau s-au potolit cu denunțurile?

MIRICĂ: Da, mai fac.

JURMA: Adică mai putem face dosare pe zona asta?

MIRICĂ: Da, am înregistrat dosar și anul ăsta, dintre ei. Și de la martori și de la ofițeri. Cine să le lucreze?

JURMA: Păi, cum cine? Ai scăpat de dosarele cu magistrați.

MIRICĂ: Păi, dar eu de magistrați? Eu de trei ani muncesc în continuu pe de-astea cu 100, cu 20, cu 30, cu…

Mai multe articole despre:
DNA Anca Jurma Florentina Mirica sf interimara