MENIU

Dan Vasile Mihale: Capitala, condamnată la haos încă patru ani

Un editorial despre lipsa evidentă de valori din marile partide politice și despre complicitățile penale care le vulnerabilizează.

Ludovic Orban, Ilie Năstase, Gabriela Firea Pandele, Orlando Teodorovici, Șerban Nicolae,  Ciprian Ciucu, Nicușor Dan. Vă spun ceva aceste nume? Mie nu! Din nefericire , acestea sunt numele vehiculate în lupta pentru fotoliul de primar general,  post rămas vacant, încă de anul trecut, după arestarea chirurgului Sorin Oprescu și ocupat, până în prezent, de doi interimari, unul mai "priceput" ca altul.

Dar ce puteau să facă bieții nevolnici? După cele două mandate ale independentului Sorin Oprescu, Capitala arată ca după bombardament. Peste 100 de șantiere deschise, niciunul finalizat. Asta este greaua moștenire lăsată de inculpatul Sorin Oprescu, hoțul dovedit, cercetat, în prezent în stare de libertate, după ce a devenit "Bolnavul închipuit". Până și Moliere se rostogolește în mormânt...

Orice candidat "providențial'', și nu mă refer la candidații partidelor politice, are practic misiunea imposibilă de a finaliza cele 100 de șantiere deschise de penalul Sorin Oprescu și acoliții săi din partidele care l-au susținut pentru ambele mandate. Grea misiune. Acesta este și motivul pentru care cred, cu tărie, că niciunul dintre candidații anunțați, până acum, de marile partide pentru Primăria Capitalei nu corespunde profilului menționat.

PNL a mai jucat "cartea primăriei" pe mâna lui Ludovic Orban,  în 2008. Rezultatul? Un umilitor 11,85%. A câștigat Oprescu. Toată lumea credea că este un bun manager, un candidat providențial. Țeapă…S-a dovedit cea mai proastă alegere și a descalificat noțiunea de independent...În 2012, tot PNL-ul, aflat în USL, a girat o nouă candidatură a "independentului'' Oprescu. Rezultatul îl cunoașteți. No comment...

Ce ne oferă acum PNL-ul? Același Ludovic Orban? De ce? I-a crescut cota peste noapte? Desigur că nu. Este aruncat în luptă pentru că are mai multă notoritate decât Bușoi. În PNL? Cu siguranță...În rândul bucureștenilor, nu cred. Așa cum nu cred că electoratul bucureștean este fieful dreptei. Este o minciună lansată de politicieni.

Cu ce contracandidat vine PSD-ul? Cu Gabriela Vrânceanu Firea? Nu îmi amintesc nimic notabil din cariera de politician a domniei sale.  Nu contest cariera sa de jurnalist...Cu Orlando Teodorovici? Acest "Don Juan’’ de vârsta a doua este mediocru din toate punctele de vedere. Nu intru în amănunte...  La fel și colegul său Nicolae Șerban, despre care unii își mai amintesc că a fost consilierul fostului președinte Ion Iliescu. Și că se mai supără, din când în când, pe vremelnicii lideri de la vârf ai PSD.

În ceea ce privește celelalte candidaturi, cu o singură excepție, nici nu merită să îmi bat capul. Ilie Năstase merită însă o mențiune. A fost o  mare glorie a tenisului românesc. De aici și până la fotoliul de primar este însă cale lungă. Au fost prea multe vedete în funcții cheie și au dat greș.

Realitatea tristă este că marile partide nu au în prezent oferte serioase de personalități capabile să-și asume o candidatură de asemenea greutate, numele vehiculate până în acest moment fiind total lipsite de anvergură. De aceea, cred că niciun candidat al marilor partide politice nu merită votat. De ce spun asta? Pentru că toate partidele mari se fac vinovate de mutilarea Capitalei. Toți candidații care s-au succedat la Primăria Generală au avut sprijin politic. Absolut toți, inclusiv independentul Oprescu care a reușit să îngenuncheze acest oraș.

Când mergeți la vot nu uitați că locuiți în cel mai poluat oraș european, că nu mai există parcuri unde să vă duceți copiii, că pierdeți ore în șir în trafic, că nu există parcări și că plătiți cele mai mari taxe pentru cele mai proaste servicii de utilități din UE.

Mai multe articole despre:
capitală alegeri locale 2016 bucureşti alegeri