MENIU

Dan Vasile Mihale: ,,Astăzi, iar, la Telejurnal, am văzut cașcaval...''

Dacă ar mai fi trăit, Ceaușescu ar fi fost tare mândru de Liviu Dragnea. Nici măcar descendenții săi direcți nu ar fi realizat atâtea lucruri ,,mărețe'', precum cârmaciul Liviu Dragnea. Reușitele sale îl fac inegalabil și un demn continuator al ,,epocii de aur''. Doar odele publice lipsesc din peisaj pentru ca puzzle-ul să fie complet.  

Dragnea a reușit, în mai puțin de un cincinal, să dea timpul înapoi. Prin ,,mărețele,, sale realizări ne-a adus cât mai aprope de anii ,,epocii de aur''.  Zilele trecute, mă uitam la televizor și parcă auzeam în fundal piesa lui Alexandru Andrieș ,,La Telejurnal''. Piesa suna cam așa: ,,Astăzi, iar, la Telejurnal, am văzut cașcaval... ''În ,,epoca de aur'', sub Ceaușescu, cașcavalul era o raritate, la fel cum este adevărul în zilele noastre.

Este greu să deosebești adevărul de minciună atunci când presa este îngenuncheată, la propriu. La televiziunile de casă ale puterii se vorbește, întruna, despre mărețele realizări ale guvernării PSDragnea, iar la celelalte, puține la număr, se susține contrariul. Derapajele sunt pe măsură și la dreapta și la stânga. Mult prea multe excese, dar asta este o altă treabă. 

Este evident că există public și pentru presa de stânga, cât și pentru cea de dreapta. Cele două trebuie să coexiste și să se combată cu argumente. Una fără cealaltă fac presa, în ansamblu, inutilă.  Dar asta vrea, probabil, actuala putere: să mutileze presa, așa cum a procedat cu legile Justiției și cu așa-zisa revoluție fiscală. 

Nu invoc cazul postului Realitatea TV, care este vulnerabil din cauza datoriilor, vorbesc de un demers mult mai amplu care vizează, în general, toată presa independentă. Realitatea Tv este doar începutul. Vor urma și altele, iar pretextele vor fi la fel de ,,onorabile''. 

Nimic nu mă mai miră. Actuala putere, mobilată cu cele mai caricaturale personaje postdecembriste, a demonstrat că are o apetență debordantă pentru orice demers antidemocratic. A demonstrat  că poate legifera după bunul plac, că poate guverna după propriile interese, că ne poata izola de restul lumii și că ne poate gaza. Așa că, de ce ar proceda altfel cu presa independentă?

Nu aveam nicio așteptare de la actuala putere, dar nici nu îmi imaginam că o să ajung să văd, din nou, la televizor ,,cașcaval'' sau o marionetă care își începe, sistematic,  ședințele cu stupida și hilara propoziție: ,,încep cu o nouă veste bună''.

O veste bună ar fi, cel puțin pentru mine, că:  ,,România este guvernată, în sfârșit,  democratic, de profesioniști și că PSD a pierdut alegerile''.

Mai multe articole despre:
caşcaval IAR telejurnal