MENIU

Reforma Cioloş în administraţie:Nu vreau să pară că-i dăm afară pe ai lor ca să-i punem pe ai noştri

<p>Dacian Cioloș</p>

Premierul Dacian Cioloş a venit la Realitatea TV, joi seară, unde a vorbit despre principalele priorităţi ale mandatului său, dar a răspuns şi întrebărilor puse de jurnalistul Rareş Bogdan şi de telespectatori.

Premierul României, Dacian Cioloş, a fost invitatul lui Rareş Bogdan într-o ediţie specială, la Realitatea TV.

Dacian Cioloş a explicat felul în care va implementa reforma în administraţie, preferând ca oamenii să fie evaluaţi pe baza criteriilor de performanţă.

"Pentru secretarii de stat, am cerut să se facă propria evaluare şi să îmi spună ce au de gând cu fiecare post de secretar de stat şi fiecare om. Abordarea mea este una profesionistă, și nu una politică. Acolo unde oamenii nu au performat sau nu sunt compatibili cu viziunea ministrului și cu obiectivele și cu proiectele lui, vor pleca și au început deja să plece unii, pentru că miniștrii se angajează la un anumit program de guvernare. Pentru mine e clar că ei trebuie să îşi facă echipă.

Pentru înalţii funcţionari, unii ajunşi în funcţie chiar prin nişte concursuri nu foarte transparente sau obiective, acolo n-aş vrea să dăm semnalul că îi dăm afară pe "ai lor" ca să îi punem pe "ai noştri". Noi nu avem "ai noştri". Noi vrem să creştem peformanţa. Avem ca obiectiv reforma administraţiei şi vor fi anumiţi paşi aplicaţi, anumite decizii luate, dar vreau să văd performanţa oamenilor respectivi. Unde vom observa că nu este legat de performanţă comportamentul acestora, vom lua deciziile respective.

Evaluarea va fi făcută de şefii ierarhici pe baza obiectivelor de marketing. Am avut o primă analiză astăzi pe absorbţia fondurilor europene până în 2013, urmând ca planul pentru 2014-2020 să fie discutat în zilele următoare.

Unde se performează, mergem în continuare. Unde nu, vorbim despre ce putem face", a spus premierul României. 

Premierul Cioloş a explicat şi cum vede sistemul o persoană venită din interior, explicând care au fost etapele prin care a obţinut postul de director la Comisia Europeană.

"Dacă obiectivul partidelor politice care ajung la guvernare e performanţa, şi nu alte motive, putem veni în acest an cu un proiect care să se bazeze pe transparenţă şi să alegem un nivel până la care oamenii sunt numiţi pe criterii de performanţă şi apoi să ţinem cont şi de influenţa politică.

În UE, pentru orice om care intră în administraţie ai un test în care îi măsuri competenţele, iar de la un anumit nivel în sus, directorii generali care sunt şi funcţionari, să poată fi numiţi şi pe criterii care ţin de politic.

Eu însumi am trecut printr-un astfel de sistem: m-am prezentat pentru un post de director, am trecut printr-o comisie, am fost nominalizat pe o listă scurtă de două trei persoane şi decizia finală a luat-o comisarul. În felul acesta nu avem o decizie unilaterală doar a unei persoane, ci o combinaţie dintre competenţe şi aşteptări politice".