MENIU

Dacian Cioloș vrea modificarea Constituției, după alegeri

Președintele PLUS, Dacian Cioloș, a explicat că își dorește ca ulterior alegerilor parlamentare să se obțină o majoritate USR-PLUS și PNL care să permită modificarea Constituției, în așa fel încât dizolvarea Parlamentului să fie mult mai ușoară.

”Noi sperăm să putem construi o majoritate în Parlament, o majoritate care să ne permită că schimbăm Constituția în așa fel încât președintele să poată dizolva Parlamentul atunci când se ajunge la un blocaj politic.

Trebuie să efectuăm o modificare prin care un partid să nu mai fie nevoit să voteze împotriva propriului premier. În acest moment, altă variantă nu avem și acum mergem pe această cale”, a spus Dacian Cioloș, la Digi 24.

Despre dizolvarea Parlamentului au vorbit și liberalii. 

În cazul în care ar avea loc dizolvarea Parlamentului, Constituția spune că sunt convocate alegeri anticipate „în cel mult trei luni”. Modificările operate de Cabinetul Orban cu câteva ore înainte de demitere se referă și la acest termen. Ordonanța aplică o interpretare și spune că se pot convoca alegeri anticipate în 50 de zile de la data dizolvării Parlamentului, iar data lor este anunțată de guvern la cinci zile de la data dizolvării.

Rămâne ca acest aspect să fie interpretat de specialiști, în condițiile în care este limpede graba celor care au făcut ordonanța de urgență de a permite ca scrutinul parlamentar anticipat să poată avea loc mai devreme de cele 90 de zile - limita maximă impusă de Constituție. Așadar, 50 de zile, în interiorul perioadei maximale impuse de Constituție.

De asemenea, această precizare într-un act normativ sugerează că strategia pentru alegeri anticipate a PNL are și un calendar. Din această perspectivă, se pare că liberalii vizează alegeri generale - locale și parlamentare în a doua parte a lunii mai sau în luna iunie.