MENIU

Cum funcţionează Fondul Suvern din Turcia. 200 de miliarde de dolari, paralizate de conflict intern

<p>Erdogan </p>

România a preluat ideea unui Fond Suveran de Investiţii de la alte ţări. Şi Guvernul turc a pus în aplicare proiectul, când, la scurt timp după tentativa eşuată de lovitură de stat de anul trecut, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi aliaţi săi au creat un fond suveran pentru a proteja active - de la cash la proprietăţi şi acţiuni - acum în valoare de aproximativ 200 miliarde. dolari, scrie Bloomberg. Dar există o lecţie pe care Mihai Tudose şi Liviu Dragnea trebuie să o înveţe: disputa intre Guvern şi Opoziţie pe aceşti bani care ajung să fie blocaţi.

De atunci, ofici­alii au lăudat crea­rea unei surse de capital atât de mari în afara bugetului drept o soluţie per­fectă, stârnind in­te­resul investi­torilor cu angajamente de a utiliza fondul pentru orice, de la susţi­ne­rea lirei şi impulsionarea pieţei acţiu­nilor la recapitalizarea băncilor şi reducerea costurilor de finanţare.

Şi totuşi, principala realizare de până acum a fondului a fost să stârnească o luptă pentru putere între două tabere rivale, una existentă în jurul lui Erdogan şi cealaltă în jurul unui premier din ce în ce mai activ, Binali Yildirim, instalat anul trecut pentru a superviza tranziţia către o preşedinţie cu atribuţii extinse masiv.  

Conflictul dintre cele două tabere cu privire la modul cum ar trebui folosite activele a dus la blocaj, au declarat surse din apropierea fondului. Diviziunile sunt atât de profunde, încât tabăra lui Yildirim, co­fondator îm­pre­ună cu Erdo­gan al partidului de gu­ver­nă­mânt AKP, îşi exercită autori­tatea şi încearcă să-l în­lo­cuiască pe şeful fondului, Mehmet Bostan, care este susţinut de preşedinte şi familia sa, scrie Ziarul Financiar.