MENIU

Cozmin Guşă, despre proiectul UDMR de AUTONOMIE: Un JOC OPORTUNIST

Cozmin Guşă, despre proiectul UDMR de AUTONOMIE: Un JOC OPORTUNIST

Consultantul politic Cozmin Guşă a comentat, la DESCHIDE LUMEA, declaraţiile făcute joi de Kelemen Hunor, preşedintele UDMR legate de autonomie.

"Legat de UDMR şi de Kelemen Hunor, nu ar trebui să ne emoţionăm atât de mult pentru că este un joc oportunist prin definiţie. Astăzi, într-o perioadă de excelenţă a acestui joc, Kelemen Hunor a înţeles să joace alături de UDMR într-un mod extrem de predictibil. Am prevăzut, în ultimele zile, că UDMR va profita de acest moment al referendumului. Sincer, nu am crezut că o va face astăzi. Bănuiam că va aştepta rezultatul şi, într-un mod calm mâine, porimâine să prezinete nişte concluzii ale dânşilor apropo de rezultatul referendumului. Faptul că au dorit să facă astăzi această conferinţă de presă în care afirmă nişte lucruri în dezacord cu statutul nostru constituţional, mă face să îi văd într-un mod provocator facil. Dacă de la anumiţi lideri mai în vârstă aşteptam aşa ceva, de la Kelemen Hunor, nu. Dezamăgirea este mare în ceea ce îl priveşte. Disperarea de pierdere de privilegii este mare. Dacă dânşii pierd această oportunitate a Scoţiei, s-ar putea să nu mai conteze la aceste prezidenţiale, să nu mai conteze la următoarele parlamentare. Şi atunci toată această butaforie politică care este UDMR va ajunge într-o fază care nu se mai califica ca să conteze", a spus Cozmin Guşă.

"Kelemen Hunor astăzi, din nefericire pentru dânsul, a interpretat o partitură falsă. Poate nu aş fi atât de dezamăgit dacă, azi dimineaţă, deschizând radioul naţional, nu aş fi auzit cum oameni de la Radioul Naţional militau pentru independenţa Scoţiei, neînţelegând că această independenţă asumată va genera un şir de incendii geopolitice pe toată harta Europei", a mai declarat Cozmin Guşă.

Consultantul politic a vorbit şi despre influenţele pe care le va avea referendumul din Scoţia.

"Din nefericire pentru noi, românii sunt extrem de permeabili modelor, tendinţelor care se propagă. Astăzi e o tendinţă separatistă. E foarte greu de identificat astăzi care e cel care va profita majoritar de această tendinţă. Cred că Germania va fi principalul beneficiar. O Germanie care va rămâne consolidată. O Germanie consolidată, cu foarte multe ţări cu probleme, importante din punct de vedere geopolitic, altele din punct de vedere al frontierei, precum România. Aceste ţări vor avea probleme foarte importante. O Germanie calmă nu va face decât să se transforme într-un negociator de pace strict, dar conform propriilor interese", a spus Guşă.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a prezentat, joi, proiectul Uniunii privind autonomia Ţinutului Secuiesc, care prevede ca regiunea să fie condusă de un Consiliu regional şi unul executiv cu preşedinte care să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.

Mai multe articole despre:
UDMR autonomie Europa referendum Scoţia Kelemen Hunor