MENIU

Cozmin Gușă: Traian Băsescu a schimbat mersul campaniei electorale

Consultantul politic, Cozmin Gușă, a afirmat, luni, la Realitatea TV, în contextul informațiilor dezvăluite de Traian Băsescu, privind calitatea de ofițer acoperit a premierului, Victor Ponta, că șeful statului ”a schimbat și revectorizat mersul campaniei electorale”. 

”Din punctul meu de vedere, Traian Băsescu, astăzi, a revectorizat această campanie electorală pe niște coordonate care se pot modifica, într-un mod extrem de dinamic, în următoarea perioadă. Eu nu măsor magnitudinea declarației, legată de calitatea de ofițer acoperit, care nu e neapărat o calitate blamabilă, ba dimpotrivă, în anumite cazuri, ci măsor efectul la nivelul declarațiilor candidaților și al mărturisirilor pe care le vor face, de acum înainte. Nu am reținut doar partea inițială, cu Victor Ponta, ci și partea secundară, legată de Klaus Iohannis și cea terțiară, legată de Monica Macovei, extrem de negativă, aducătoare de vești proaste și extrem de negativă pentru campanie. Jocul nu mai e la fel (...) Rămâne de văzut ce se va întâmpla în continuare. Dacă până acum, aveam un candidat incert, cu siguranță, respectiv Klaus Iohannis, total dependent de decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, de astăzi, îl mai avem pe contracandidatul său principal, respectiv Victor Ponta, într-o postură pe care este dator să o explice. Dacă această acuzație venea de la un contracandidat, era mai simplu de discutat, se putea discuta politicianist. Venind de la președintele țării, în funcție, un om care a fost foarte apropiat, în mandatele sale, de Serviciile Secrete și de Informare ale acestora, are cu totul o altă greutate pe care Victor Ponta nu o poate eluda”, a explicat, la Realitatea TV, consultantul politic, Cozmin Gușă.
Întrebat care vor fi explicațiile pe care le va aduce Victor Ponta, în contextul în care președintele afirma, în această seară, privitor la aceste dezvăluiri, că premierul ”va minți”, Cozmin Gușă a declarat că ”aici va depinde de măiestria lui Victor Ponta sau a consultanților săi de a întoarce, acest mega atac al lui Traian Băsescu”, dacă vor deține ”argumentele potrivite, într-un avantaj de parcurs”.
”Posibil și ce spune Traian Băsescu să se întâmple, dar, în același timp, este posibil ca Victor Ponta să explice ce înseamnă calitatea sa de ofițer acoperit, care nu mai este, în acest moment, de contestat și dacă, din acea calitate, a dus servicii statului român sau dimpotrivă. Să nu uităm că la Realitatea TV titram despre calitatea de ofițer acoperit ca fiind un fel de 007, de la Roger Moore, până la Sean Connery și Pierce Brosnan, care nu este neapărat o non-calitate pentru o categorie de public educată, din punct de vedere hollywoodian, cum este și publicul românesc sau electoratul românesc. Așa că, aici depinde de măiestria lui Victor Ponta sau a consultanților săi de a întoarce acest mega atac al lui Traian Băsescu, dacă au argumentele potrivite, într-un avantaj de parcurs”, a precizat Cozmin Gușă.
Cu privire la afirmațiile președintelui, potrivit cărora Victor Ponta s-a aflat în ilegalitate, exercitând, în același timp, funcția de procuror și de ofițer acoperit, consultantul politic a explicat că de această clarificare, privind legalitatea posturii oficiale a liderului PSD, se vor ocupa contracandidații săi și a menționat, totodată, că în viziune sa, ”această legalitate va fi mult discutată după finalul campaniei”.
”Asta este partea neteatrală, extrem de concretă legată de justiție pe care o putem discuta în acest moment, iar aici, încadrările trebuie să fie foarte clare. Se vor ocupa contracandidații lui Victor Ponta să îl încadreze mâine, dacă a fost sau nu, legală, postura sa oficială. Numai că, această legalitate cred că va fi discutată mult după finalul campaniei electorale, iar acest atac al lui Traian Băsescu, poate să fie transformat într-un avantaj, iar ce îmi vine în minte, dupa această emisiune bulversantă a lui Rareș Bogdan, care, repet, schimbă și revectorizează mersul campaniei electorale, și nu o spun sub impresia unei emoții, ci doar a multitudinii de informații care au venit peste noi și care ne-au aratat care este politica din România și cât se slabă este această campanie din 2014”, a adăugat Cozmin Gușă.
 Întrebat dacă consideră că președintele Traian Băsescu mai pregătește și alte suprize, Cozmin Gușă a afirmat:
”Este evident că Băsescu joacă până la capăt. Este evident că acea calitate de președinte jucător este un atu pe care și-l prezervă și este de necontestat un lucru: consecvența în a-și duce, la capăt, ideile cu care și-a început mandatul și cu care a câștigat, de fapt”, a încheiat consultantul politic, Cozmin Gușă.