MENIU

Comisia Juridică a Camerei dezbate un proiect de lege care dezincriminează conflictul de interese

 Aleşii nu renunţă la orice formă de modificare a Codului Penal. Deputatii juristi urmeaza sa dezbata un proiect de lege de modificare a Codului Penal care dateaza din 2014, deja adoptat de Senat in mod tacit, prin care practic se dezincrimineaza infractiunea de conflict de interese in cazul ocuparii de catre o persoana a unei functii indiferent in ce modalitate si sub ce forma se realizeaza aceasta si al exercitarii atributiilor de serviciu privind acordarea de catre subalterni a drepturilor legale a acestora, anunţă Hotnews.ro.

Proiectul este primul pe ordinea de zi a comisiei. Potrivit precizarilor Comisiei Juridice, la acest proiect au fost depuse si amendamente, care ar urma sa fie dezbatute marti. Initiatorii proiectului sunt cinci deputati si senatori, majoritatea fosti parlamentari: deputatii PSD Ciprian Nica si Victor Roman, deputatul UDMR Marton Arpad-Francisc (a fost ales pentru un nou mandat), deputatul de la Minoritati Ion Marocico si deputatul PC-PLR Aurelian Ionescu. In forma actuala, Conflictul de interese este definit, la art. 301 din Codul Penal, astfel:

(1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani, sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica. (2) Dispozitiile alin.(1) nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative.

Prin initiativa legislativa, cei cinci parlamentari propun modificarea titlului articolului 301 prin inlocuirea sintagmei "Conflictul de interese" cu sintagma "Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane", precum si modificarea alin. (2) in sensul adaugarii unor situatii pentru care dispozitiile alin. (1) sa nu fie aplicabile: La articolul 301, titlul si alineatul (2) vor avea urmatorul cuprins: "Art.301 - Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane

(2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazurile in care actul sau decizia se refera la urmatoarele situatii: a) emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative; b) ocuparea de catre o persoana a unei functii indiferent in ce modalitate si sub ce forma se realizeaza aceasta; c) exercitarea atributiilor de serviciu privind acordarea de catre subalterni a drepturilor legale a acestora."

De asemenea, se propune eliminarea din Art. 308 din Codul Penal a trimiterii la Art. 301. Art. 308, privind Infractiuni de coruptie si de serviciu comise de alte persoane, prevede in prezent: "(1) Dispozitiile art. 289 - 292, 297 - 301 privitoare la functionarii publici se aplica in mod corespunzator si faptelor savarsite de catre sau in legatura cu persoanele care exercita, permanent sau temporar, cu sau fara o remuneratie, o insarcinare de orice natura in serviciul unei persoane fizice dintre cele prevazute in art. 175 alin.(2) sau in cadrul oricarei persoane juridice. (2) In acest caz, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime".

 Mai multe pe hotnews.ro 

Mai multe articole despre:
măsuri anunţ decizii comisia juridică Hotnews