MENIU

Chifu: Războiul informațional între Rusia și Turcia va avea o vizibilitate din ce în ce mai mare

Fostul consilier prezidențial pentru Afaceri Strategice, Securitate și Politică Externă, Iulian Chifu, a declarat, vineri, la Realitatea TV, în contextul tensiunilor ruso-turce și sancțiunilor recent anunțate de Moscova asupra Ankarei, că sunt gesturi care indică o creștere a nervozității între cele două state, însă faptul că ambasadorii nu au fost rechemați arată că suntem departe "de o situație atât de încrâncenată". În acest sens, Chifu a declarat că "războiul informațional între Rusia și Turcia va urma și va avea o vizibilitate din ce în ce mai mare și dură, în termenii de calificare a Turciei". 

"Trebuie să ne așteptăm, în perioada următoare, să vedem fel de fel de elemente, unele poate cu iz de adevăr, altele construite. În orice caz, războiul informațional între Rusia și Turcia va urma și va avea o vizibilitate din ce în ce mai mare și dură, în termenii de calificare a Turciei", a spus Chifu. 

În ceea ce privește informația potrivit căreia Turcia se retrage din coaliţia anti-ISIS şi suspendă raidurile din Siria, Chifu a declarat: "Aici e greu de speculat. Trebuie văzut care sunt motivațiile din spatele acestui anunț și aceste informații vin, de obicei, pe canale diplomatice și în forme mai puțin publice. Nu aș încerca să speculez această informație pentru că nu am văzut cum arată comunicatul MAE turc, dacă sursa e oficială".

"Poate e legat de faptul că ni s-a comunicat că e operațional S-400. Este vorba de o categorie de rachete strategice, cred că este cu raza până în 400 - 500 km, care asigură, de fapt, acea arie de interdicție de acces pe care Rusia a creat-o în acea regiune. Vă dați seama că la data la care a fost doborât avionul, acea capabilitate era deja amplasată în regiunea aeroportului la Latakia. Este o dezvăluire publică, mai degrabă, și pe acest fond Turcia a ales să nu intre în spațiul aerian al Siriei pentru a nu da posibilitatea Rusiei să doboare avioanele sale. Cred că, încă, suntem în spațiul speculațiilor.

Turcia, atacând Statul Islamic, înseamnă că intră pe teritoriul sirian, acolo unde Rusia a avertizat că a amplasat S-400, că e activ, deci că poate doborî orice avion. Suntem într-o fază de polarizare, de conflict în formele pe care le-a luat doborârea acelui avion", a explicat Chifu.

Totodată, referindu-se la anunțul Rusiei potrivit căruia va suspenda regimul fără vize cu Turcia, de la 1 ianuarie 2016, Chifu a punctat că această măsură îi va afecta, în primul rând, pe turiștii ruși care ar dori să vină în Turcia, întrucât "aici, de fapt, intervine marea circulație".

"Afectează, în mod direct, turismul în Turcia. Însă, ca să clarificăm situația, suntem departe de o situație atât de încrâncenată tocmai pentru faptul că nu au fost rechemați ambasadorii (...) Nemulțumirile între cele două state sunt multe și toate acestea, și introducerea vizelor, sunt semnale care arată nemulțumirea reciprocă, dar încearcă să nu depășească un anumit nivel acceptabil al schimbului. Este doar la nivel retoric", a adăugat Chifu.

Întrebat cum comentează prima reacție a președintelui Vladimir Putin, după doborârea aeronavei militare ruse, prin care Turcia era acuzată că ar finanța ISIS, Chifu a explicat: "Este vorba despre o declarație cu iz emoțional și politic. Putin nu vine și demonstrează nimic. După, am avut două rânduri de reacții și ambele au venit în sensul de calmare a tensiunii dintre cei doi. Lucrurile se duc în alte zone".