MENIU

Ce spune Florin Iordache, după mesajul Ambasadei Germaniei pe tema legilor justiției

Florin Iordache, preşedintele Comisiei speciale pentru Legile Justiţiei, a declarat, în exclusivitate la Realitatea Tv, că legile justiţiei nu au fost traduse în engleză pentru ambasade, ci sunt postate pe site-ul comisiei speciale pentru oricine este dornic să se informeze. Iordache a mai ţinut să puncteze că legile nu au fost adoptate "pe limba lui," ci au fost adoptate în română, iar apoi, postate pe site şi în engleză, astfel încât cei interesaţi să nu discute "în orb". Reacţia lui Ioradche a venit după ce Ambasada Germnaiei a precizat că nu are nevoie de traducerea legilor, întrucât are propriii traducători.

Întrebat cum vede demersul Ambasadei Germaniei, Iordache a spus, uşor iritat de titlurile de pe burtierele de pe ecran:

„Normal. Doamnă, văd că titraţi pe ecran că îmi pun în cap ambasadele. Nu. Demersul a fost unul normal. Textul ăla nu îşi are rostul (n.r -titlul de pe ecran „Iordache îşi pune ambasadele în cap”). Cele două forme, în română şi engleză au fost transmise MAE, iar rolul MAE este să poarte dialog. Ca să le transmitem în română, engleză, germană sau altă limbă, nu avem nicio problemă. Am considerat că este necesar pentru că au apărut dezinformări, că este afectată lupta anti corupţie. Mi s-a părut normal să prezentăm legile, acum sunt atacate la CCR, ele sunt prezentate în română şi engleză”. 

Acesta a mai spus că Ambasada Germaniei a reacţionat normal, iar de aici încolo este rolul MAE cum face corespondenţa diplomatică:

„Nu inteleg de ce spuneti ca a reacţionat dur. Este un demers normal. In niciun caz legile justitie nu sunt pe limba mea. Vad ca titrati ca sunt adoptate pe limba mea. Sunt adoptate în română. Sunt postate pe site-ul comisiei în engleză şi română. De aici încolo este rolul MAE cum face corespondenţa diplomatică", a încheiat acesta.

Răspunsul Ambasadei Germaniei

"În decursul ultimelor luni, ambasada a urmărit, îndeaproape şi cu atenţie, discuţiile privind reforma justiţiei (...) În cadrul ambasadei lucrează, însă, numeroşi diplomaţi cu cunoştinţe de limba română, care au fost în măsură să efectueze o traducere, respectiv o analiză a textelor", a răspuns Ambasada Germaniei la solicitatea Realitatea TV.

De asemenea, reprezentanţa diplomatică a precizat că nu a primit deocamdată nicio traducere a legilor.

Anterior, ambasada Franţei a precizat la rândul ei că "urmăreşte cu atenţie ansamblul evoluţiilor legate de reforma Justiţiei, inclusiv discuţiile din cadrul societăţii româneşti şi că dispune de propriile servicii de traducere în acest scop".

Mesaj pentru Dragnea. Ambasada Germaniei asigură că are capacitatea de a analiza legile justiției