MENIU

Ce scrie presa internaţională despre protestele din Piaţa Victoriei

Protestul din Piaţa Victoriei nu a rămas fără ecou în presa internaţională. Astfel Reuters sau Asociated Press sunt doar două dintre publicaţiile care au scris despre manifestaţiile de ieri seară. 

Potrivit The Associated Press, peste 1.000 de persoane au manifestat în faţa Guvernului. Unele au agitat steaguri NATO şi ale Statelor Unite pe lângă ale României şi UE şi au strigat.

”Trebuie să apărăm ţara de hoţi!”. Pe măsură ce lumea s-a adunat, Piaţa Victoriei a fost blocată. Proteste mai mici au avut loc la Constanţa, Cluj, Sibiu şi Braşov, scrie AP.

La un moment dat, la mitingul de la Bucureşti s-a cântat imnul naţional cu luminile de la telefoane aprinse. Preşedintele Kalus Iohannis, care nu este membrul vreunei formaţiuni, s-a declarat ”neplăcut surprins” în urma votului.

Sute de mii de persoane au protestat în iarnă, după ce Guvernul a încercat să scoată de sub incidenţa penală anumite fapte de corupţie, obligând Guvernul să-şi retragă ordonanţa, notează AP.

România este considerată unul dintre cele mai corupte state UE, iar Bruxellesul ţine sistemul judiciar român sub o monitorizare specială, scrie Reuters, care adaugă că Comisia Europeană (CE) a lăudat în mai multe rânduri progresele înregistrate în lupta împotriva corupţiei, dar a notat tendinţa Parlamentului de a slăbi legislaţia în acest domeniu.

În urmă cu trei luni, coaliţia aflată la putere a fost nevoită să retragă un decret care slăbea lupta împotriva corupţiei şi să remanieze Cabinetul, notează Reuters.

Jurnalişti de la Reuters au văzut peste 1.000 de oameni în Piaţa Victoriei, ”epicentrul” protestelor anterioare. În alte oraşe din ţară au manifestat, de asemenea, sute de persoane. Guvernul a anunţat că nu susţine amendamentele, însă era neclar dacă membrii coaliţiei la putere - PSD şi ALDE - le vor susţine în Parlament.

În forma iniţială, proiectul legii de graţiere viza toate condamnările de până la cinci ani, mai puţin pentru fapte de corupţie, violenţă, trădare, genocid şi alte infracţiuni grave, dar şi recidiva.

Amendamentele au fost iniţiate în principal de senatorul PSD Nicolae Şerban şi senatorul în opoziţie Traian Băsescu, fostul preşedinte al ţării. Băsescu le-a spus senatorilor din Comisie că politicieni au folosit mită să cumpere cadouri precum umbrele şi pelerine susţinătorilor. Procurorii se poartă ca şi cum ”Fecioara Maria este aici, neatinsă... iar asta a creat o atmosferă de supunere a clasei politice”.