MENIU

Conducerea Senatului a retrimis cazul fostului ministru Şova la Comisia Juridică

Conducerea Senatului a decis să reîntoarcă cazul Şova la Comisia Juridică! Senatorii cer un punct de vedere clar privind reluarea sau interpretarea votului. Iniţial, senatorii din Comisia Juridică au decis cu majoritate de voturi, reluarea întregii proceduri și redactarea unui nou raport în Comisia juridică, anunță Realitatea Tv.

Procedura presupune și reluarea votului în plen. Doua luni si jumatate au trecut de cand DNA a cerut arestarea preventiva pentru senatorul Dan Sova. Inițial, comisia juridica si-a mai dat ragaz pana saptamana viitoare pentru a-si spune punctul de vedere in controversatul caz, dar decizia a fost luată astăzi.

Această propunere a fost avansată în Comisia juridică de social-democratul Ioan Chelaru, care a susținut că, "în noile condiții legislative, este necesară reluarea întregii proceduri, de la cererea Parchetului" și a fost adoptată cu patru voturi pentru, trei voturi împotrivă și o abținere.

Președintele Comisiei Juridice,  Cătălin Boboc, a confirmat la rândul său că va fi reluată întreaga procedură. Astfel până la votul din plen, se va aștepta din nou un raport de la Comisia Juridică, raport ce are caracter consultativ. 

"Nu pot să explic, pentru că nu înțeleg cum să reluăm o procedură care s-a desfășurat absolut regulamentar, o procedură pe care nu a contestat-o absolut nimeni. Ba, mai mult, avem și un vot consemnat într-un proces-verbal pe care, de asemenea, nimeni nu l-a contestat. E o chichiță, o găselniță a PSD prin care pe de-o parte mai lungește lucrurile, pe de altă parte vor să meargă spre un rezultat pe care și l-au propus, sunt convins, pentru că în urma deciziei Curții se simplifică, în plen, situația domnului senator Șova și a tuturor cererilor de acest fel, pentru că numărul necesar de voturi este mai mic", a declarat Cătălin Boboc (PNL), președintele Comisiei juridice a Senatului, scrie Agerpres. 

Biroul permanent al Senatului a solicitat marți Comisiei juridice să întocmească un punct de vedere, până în data de 2 iunie, referitor la decizia Curții Constituționale prin care a fost declarată neconstituțională Hotărârea Senatului privind rezultatul votului exprimat în urma cererii DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova.

Reamintim că Biroul Permanent al Senatului a solicitat Comisiei juridice un punct de vedere în cazul lui Dan Şova, pe baza deciziei Curţii Constituţionale, a declarat, luni, preşedintele Camerei superioare, Călin Popescu Tăriceanu. 

"Pe baza deciziei Curţii Constituţionale, Biroul Permanent, mâine, va solicita Comisiei juridice şi un punct de vedere. O să se dea şi un termen, întotdeauna când o comisie este solicitată pe o anumită problemă se dă un termen", a spus Tăriceanu.

El a arătat că, în calitate de preşedinte al Senatului, nu face recomandări în privinţa deciziei în cazul lui Şova.

"Când o să am raportul Comisiei juridice, o să-mi fac o idee. Aici este mai puţin o chestiune politică, cât una de natură juridică, având în vedere decizia Curţii Constituţionale, aştept punctul de vedere al Comisiei juridice de la Senat", a adăugat Tăriceanu. Senatorii au avut luni o zi liberă, datorită sărbătorii Rusaliilor catolice.

Comisia juridică retrimite către conducerea Senatului Hotărârea în cazul Șova

 Şova le-a cerut senatorilor să îl lase în libertate

În discursul susţinut în faţa parlamentarilor, pe 25 martie, Dan Şova a susţinut că nu se va opune deciziei procurorilor, dar a apreciat că, în cazul său, eventuala reţinere şi, ulterior, arestare, "nu rezolvă problema". La final, Şova le-a cerut colegilor să-i dea şansa să se apere în libertate.

"Întrebarea este dacă mă opun Justiţiei? Nu! (...) Deşi consider nedrept, nu voi protesta dacă un procuror mă anchetează. Nu cred că reţinerea şi arestarea rezolvă problema. Îmi doresc ca domnul procuror să trimită odată acest dosar în instanţă şi să ne judecăm. (...) O să vă rog, cu prietenie, onoare şi colegialitate, să înţelegem că noi, prin legiferare, am dat Parchetului şi DNA toate mijloacele, toate posiblităţile legale, toţi expertii şi toată tehnica pentru a combate un flagel nedrept pentru România. Şi am păstrat pentru noi, cetăţenii României, un singur lucru: libertatea", a spus Dan Şova.

"De când a început acest dosar alerg să-mi demonstez nevinovăţia. Vă rog, şi o spun cu demnitate, să-mi daţi posibililitatea, prin votul de azi, respingând cererea DNA, să mă pot apăra ca om liber şi vă garantez că, peste câţiva ani, când vom avea soluţia definitivă în acest dosar, veţi constata că nu aţi greşit", a încheiat Şova.

De ce este acuzat Şova

Anchetatorii au cerut incuviintarea retinerii si arestarii senatorului in dosarul privind contractele incheiate de firma sa de avocatura cu complexurile Turceni si Rovinari.

Procurorii au date si indicii ca Sova a depus la dosarul instrumentat de DNA mai multe documente false, in incercarea de a-si dovedi nevinovatia. Mai mult, el a dispus distrugerea toate hardurile calculatoarelor societatii de avocati, pentru a ascunde corespondenta purtata prin e-mail intre societatea de avocati si conducerile celor doua complexuri energetice.

Potrivit unui comunicat de presa al procurorilor anticoruptie, din actele de urmarire penala a rezultat ca in perioada 2007-2009, Dan Sova a semnat mai multe contracte si acte aditionale incheiate intre Complexul Energetic Rovinari (CER) si Complexul Energetic Turceni (CET) pe de o parte si SCA "Sova si Asociatii" pe de alta parte.