MENIU

Dosarul Microsoft. Căutiș: Nu trebuie să ne mire că Traian Băsescu l-a apărat pe Bittner

Jurnalistul Kamikaze, Alexandru Căutiș, a declarat, luni seară, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere", moderată de Rareș Bogdan, în contextul în care Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi omul de afaceri Dumitru Nicolae au recunoscut şi în faţa instanţei toate acuzaţiile, din dosarul "Microsoft", că "schema pe care a mers Guvernul Adrian Năstase a fost preluată ad litteram de Guvernele Boc, Tăriceanu, cei care au fost beneficiarii șpăgilor de la Microsoft". În viziunea sa, "dosarul va ajunge la Adrian Năstase și Elena Udrea", posibil și la Traian Băsescu, în condițiile în care "atacul pe care îl dă la procurori, de fiecare dată, sau la cei care ar trebui să fie condamnați, cum e cazul lui Bittner și al lui Puiu Popoviciu, arată o vulnerabilitate față de acești oameni".

"Schema pe care a mers Guvernul Adrian Năstase a fost preluată ad litteram de Guvernele Boc, Tăriceanu, cei care au fost beneficiarii șpăgilor de la Microsoft. A existat un om foarte apropiat premierului, în cazul lui Năstase, Bittner, în cazul lui Boc, un om foarte apropiat Elenei Udrea și președintelui României, adică Dorin Cocoș. Acești oameni au fost cei care au adunat șpăgile de la câte un om de afaceri, de la câte un apropiat de-al lor, ulterior împârțindu-le și comisioane. Niro era un om de afaceri care a fost rugat să cotizeze, să participe la șpagă. Ulterior, a primit din contractele frauduloase încheiate cu firmele care ofereau licențe Microsoft, mai mult decât a dat șpagă. Pe aceeași schemă a mers și Bittner.

Nu trebuie să ne mire că Traian Băsescu l-a apărat pe Bittner, la un moment dat. Bittner ce era? Era cel care știa cum funcționează șpaga în acest caz. Cred că dosarul va ajunge la Adrian Năstase și la Elena Udrea. Nu știu dacă și la Traian Băsescu. Ar putea, în virtutea faptului că îl vedem că i-a luat apărarea lui Bittner și, mai mult, astăzi, în contextul declarațiilor complete sau cvasicomplete făcute de împricinați, în speță Dorin Cocoș, Bittner și Gabi Sandu, Traian Băsescu a crezut de cuviință să meargă la TVR să spună: 'avem un stat condus de procurori'. Atacul pe care îl dă la procurori, de fiecare dată, sau la cei care ar trebui să fie condamnați, cum e cazul lui Bittner și al lui Puiu Popoviciu, arată o vulnerabilitate față de acești oameni. Dacă îi apără de fiecare dată pe acești oameni și dă atacuri către procurori, când împricinații o pățesc, înseamnă că Traian Băsescu nu era străin de aceste lucruri.

Dacă nu era criza din Cipru și dacă nu se schimba politica financiară a Europei în privința offshorurilor, nu am fi avut dosarul pe masă astăzi. Probele concludente și urma banilor a putut fi luată în urma deciziei la nivel europen", a declarat Alexandru Căutiș.

Dosarul Microsoft, faza spovedaniei. Cum decurgeau negocierile