MENIU

Bate vântul schimbării la Palatul Victoria. Cine pleacă, cine rămâne. ANALIZĂ Miron Mitrea

Foto arhivă/Guvern

Analistul politic Miron Mitrea a trecut în revistă actualele fricțiuni între PSD și PNL. Mitrea a dezvăluit cine este ministrul cu cea mai puternică susținere din actuala Coaliție și cine este „pe făraș”. 

„Nu cred că un om se duce să fie ministru ca să nu facă nimic. Cred că majoritatea politicienilor sunt de bună credință și își fac treaba. Unii nu au condus 10 oameni în viața lor. Alții, s-au descurcat. Nu sunt vionvați chiar toți miniștrii. Sunt și ei niște oameni și au ajuns acolo prin abilități politice, alții sunt buni, o parte, nu foarte mulți. Interesant este că protocolul coaliției nu spune că cei din coaliție hotărăsc cine este remaniat.

Miron Mitrea spune că ministrul Energiei are una dintre cele mai afectate poziții din actualul Executiv, alături de Vasile Dîncu, ministrul Apărării.

„Am senzația ca ministrul Energiei, Virgil Popescu, este într-o situație neplăcută, nu s-a descurcat deloc să comunice, să vină cu soluții, a fost depășit. El a ajuns ministru exact când trebuia să se liberalizeze prețurile. Am fost prinși cu „pantalonii în vine”, ca să spun așa. Asta este una dintre greșelile pe care i le reproșez. I-aș reproșa perioada când a fost ministru sub Ludovic Orban și Florin Cîțu. A încercat să dea vina pe ANRE, a încercat să pună în cârca lui Cîțu toate problemele. Totuși, prețurile de azi nu sunt vina lui Virgil Popescu. A fost un pion politic important al președintelui Iohannis. Nu stă bine în partid Virgil Popescu. Adrian Câciu este ținta unui atac din partea PNL ca răspuns la asaltul social democraților asupra lui Virgil Popescu. Câciu s-a mișca bine la început, dar pe drum a stins motoarele. Acum, nu dă bine cu aceasta modificare a Codului fiscal.

Boloș este, de la Marius Nica, primul ministru care știe cu ce se mănâncă pâinea în ministerul Fondurilor Europene. Știm cu toții că exista o anitpatie a celor de la PNL, nejustificată, față de Boloș. S-a descurcat bine la Fonduri Europene.

Legat de ministrul Cseke Atilla, PSD este mulțumit, pentru că știe jocul, și-a făcut cărțile, are fonduri. Iar în PNL au fost discuții despre cum s-au împărțit banii. Nu ministru hotărăște, ci vin liderii de partid, iar ministrul doar semnează.

Vasile Dîncu nu stă bine, l-a supărat pe președinte de multe ori. A vorbit de multe ori, dar de puține ori despre armată.

Premierul va trece pe la Cotroceni și se sfătuiește cu Iohannis, pentru că el semnează remanierea. Premierul trebuie să prezinte argumente pentru miniștrii remaniați, iar președintele îl va trimite la discuții în Coaliție. Marcel Ciolacu știe de cine este nemulțumit. Dacă este un ministru bun, da și cu susținere, atunci nu pleacă. Boloș are sprijin puternic, el fiind un ministru care și-a făcut treaba. Dacă il dai afară pe Boloș, doar că a supărat pe nu știu cine, ne intoarcem pe vremea lui Cîțu sau Ponta”, spune Miron Mitrea.

Analistul este ferm convins că cel puțin doi miniștri vor părăsi actuala guvernare și spune că aceștia erau pregățiți să o facă de mai mult timp, dar nu au dorit declanșarea remanierii la doar trei luni de la învestire. 

„Mă aștept să plece 2 miniștri din actualul guvern. Erau pregătiți să plece de mult, dar nu au vrut să o facă, pentru a nu provoca remanierea la doar 3 luni de la învestire. Mereu există variante mai bune, nimeni nu este de neînlocuit. PSD are cel puțin doi finanțiști mai buni pentru Câciu, dar care au funcții bune. La Virgil Popescu poți găsi înlocuitor. La MApN sunt destule variante. Și eu am făcut armata, dar asta nu înseamnă că mă pricep la apărare. Vasile a fost un ministru mai slab, deși el este un profesionist în domeniul său”, a declarat Miron Mitrea în emisiunea „Culisele Puterii”.

Mai multe articole despre:
coalitie guvern psd pnl miron mitrea