MENIU

Ana Birchall, ministrul interimar al Justiţiei, a criticat DNA, la bilanţul pe anul 2016

Ana Birchall, ministrul interimar al Justiţiei, a susţinut un discurs cu nuanţe critice la adresa DNA. Astfel, aceasta a susţinut că în 2016 a crescut doar numărul achitărilor. Totodată, a mai spus că justiţia se face în sala de judecată şi a mai spus că "eforturile noastre trebuie îndreptate în egală măsură către protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamanetale ale omului". 

 „Numărul persoanelor achitate a crescut în 2016 semnificativ față de 2015. Justiția se face în sala de judecată. Activitatea DNA, ca de altfel a întregului Minister Public ca protector al intereselor generale ale societății are un impact direct asupra capacității statului de a realiza dezvoltarea sistemului judiciar. (...) Este important să oferim instituţiilor din sistemul judiciar pârghiile şi resursele necesare pentru a-şi îndeplini obiectivele, însă eforturile noastre trebuie îndreptate în egală măsură către protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamanetale ale omului", a spus Ana Birchall.

„Remarcăm faptul că din inculpaţii trimişi în judecată în anul 2016, 114 sunt persoane juridice, ceea ce reflectă o aplecare a procurorilor anticorupţie pentru utilizarea noilor instrumente de drept penal, aşa cum este răspunderea penală a persoanei juridice. Conform aceluiaşi raport, constatăm că numărul persoanelor achitate a crescut în 2016, semnificativ faţă de 2015. De la 35 în 2015, la 74 în 2016. Suntem convinşi că vor fi identificate cauzele acestei creşteri, precum şi măsurile de corectare a situaţiei", a adăugat Birchall.