MENIU

Ambasador rus:A existat un grup de oameni influenți care ar fi vrut tăierea relațiilor România-Rusia

<p>Ambasadorul Rusiei &icirc;n Rom&acirc;nia, Oleg Malginov</p>

Ambasadorul Rusiei în România, Oleg Malginov, aflat la final de mandat, a declarat, într-un interviu la Digi 24, că este greşită formularea că ”Rusia se apropie de NATO”, situaţia fiind inversă, el precizând că toată lumea ştia care sunt îngrijorările încă de la momentul la care s-a discutat despre realizarea scutului antirachetă.

„Sunt sigur că oamenii serioşi de aici înţeleg că acest gen de dezvoltare a unui sistem strategic va «costa» anumite contramăsuri”, spune diplomatul rus.

Malginov spune că, atunci când a venit la Bucureşti, scopul său a fost să pună pe primul loc cooperarea, pe baze economice, culturale, umanitare, politice, şi pe aceste baze să se dezvolte o cooperare coerentă între cele două ţări, la care să fie adăugate şi chestiunile sensibile: istorice, politici practice, strategice şi aşa mai departe, scrie News.ro.

„Nu am reuşit să schimbăm aceste lucruri şi aceasta rămâne o sarcină de îndeplinit pentru succesorul meu şi politicienii din ambele ţări”, adaugă diplomatul.

El spune că foarte complicat a fost ca în ultimii doi ani şi jumătate să nu se producă degradarea completă a relaţiilor bilaterale.

„A existat pericolul că s-ar putea opri tot. Pentru că de exemplu aici, sunt ambasador în România, a existat un grup destul de mare de oameni influenţi care au încercat să impună tăierea completă a relaţiilor dintre România şi Federaţia Rusă. A fost complicat, dar am reuşit să păstrăm anumite canale de comunicare. Avem relaţii între ministerele noastre de externe, avem relaţii între organizaţii ale societăţii civile, între universităţi, între comunităţile ştiinţifice şi aşa mai departe. Aceste canale de comunicare şi această structură a relaţiilor rămâne şi sper că va rămâne şi în viitor. De asemenea, complicată a fost şi percepţia mea personală. La început am avut foarte mulţi parteneri, să spun oameni care considerau pot deveni partenerii mei, ai noştri (n.r. ai Rusiei) şi aşa mai departe. Dar când au venit vremurile grele, o parte dintre ei au dispărut”, afirmă ambasadorul Rusiei.

Oleg Malginov subliniază că, atunci când relaţiile dintre România, Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă au fost puse în pericol, cei care îşi spuneau parteneri ai Federaţiei Ruse au dispărut brusc: „Şi-au schimbat părerile, au început să spună nu, din primul moment am crezut altceva etc”.

El precizează că, pe de altă parte, „oamenii care sunt critici, dar sunt serioşi, foarte inteligenţi, au rămas parteneri, în sensul bun, diplomatic al cuvântului”.