MENIU

Ambasada Franței, reacție în cazul Ponta: Acțiunea neobstrucționată a justiției-principiu esențial

Ambasada Franței a reacționat în scandalul politic declanșat după votul Parlamentului în cazul premierului Victor Ponta. Concret, ambasadorul Franței, François Saint-Paul, a subliniat faptul că Bucureștiul trebuie să respecte valorile Uniunii Europene, prezumția de nevinovăție, egalitatea în fata legii și o acțiune neobstrucționată a justiției fiind, astfel, "principii esențiale".

"Ambasada Frantei își reafirmă atașamentul pentru respectarea statului de drept în România. Acesta se înscrie în cadrul valorilor fondatoare ale Uniunii Europene. Prezumția de nevinovăție, egalitatea în fața legii și o acțiune neobstrucționată a justiției sunt astfel principii esențiale", a declarat, la RFI, ambasadorul Franței.

Ambasada Statelor Unite a subliniat şi ea că "instituţiile judiciare şi cele ale statului de drept trebuie să îşi poată desfăşura activitatea complet independent şi trebuie să se respecte întru totul atât legislaţia românească, cât şi principiul unui proces echitabil".

La rândul ei, ambasada Germaniei a subliniat că sprijină principiile bazate pe valorile europene ale statului de drept şi pe care Guvernul României s-a angajat să le implementeze.

Ambasada Marii Britanii a transmis şi ea că recunoaşte importanţa luptei împotriva corupţiei şi necesitatea ca instituţiile sistemului judiciar să poată acţiona cu imparţialitate, şi în spiritul unei independenţe depline.

Ambasada Olandei la Bucureşti a arătat, la rândul său, că Olanda crede cu tărie că toți oamenii sunt egali în fața legii, apreciind că "evoluțiile recente din Parlament pun în lumină probleme mai largi legate de atitudinile față de justiție și corupție din România".

Raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, care a respins solicitarea de încuviințare a urmăririi penale a premierului Victor Ponta, a fost menținut de plenul Camerei, 231 din cei 351 de deputați prezenți votând pentru acest aviz de neîncepere a urmăririi penale.