MENIU

Alina Mungiu-Pippidi: Strada nu și-a spus ultimul cuvânt. Va ieși din nou când va vrea s-o scoatem

<p>Alina Mungiu-Pippidi</p>

Alina Mungiu-Pippidi a comentat în emisiunea ”Prime Time News”, moderată de Andra Miron, criza politică prin care trece România de 10 zile. Politologul a analizat variantele de premier tehnocrat propuse de partidele parlamentare, dar a discutat și despre protestele din ultima săptămână care au condus la căderea Guvernului.

”Am o atitudine pozitivă în acest moment. Trebuie să ne gândim unde eram acum 10 zile. Premierul Ponta a demisionat, Ministrul de Interne Gabriel Oprea a plecat si el. Toate acest lucruri s-au schimbat foarte repede. Astăzi ni s-au prezentat doi candidati la postul de premier. Dacă acesti doi oameni sunt Dacian Cioloș și Liviu Voinea, acesști doi oameni sunt foarte buni. Dacă e să alegem între unul ca Cioloș care stă la coadă ca să voteze la ședintele Comisiei Europene sau unul ca Voinea ca nu a vrut casa de la RA-APPS, arată că au învățat ceva.

Cioloș nu a căpătat al doilea mandat pentru că a fost lipsit brusc de sprijinul politic. el a fost un comisar de mare succes la agricultură. I s-a transmis acest lucru, iar în momentul in care a inceput sa negocieze cu PSD, Basescu i-a retras sprijinul. Voinea, cand a fost ministrul bugetului, a avut grija sa-i impiedice pe Dragnea si ai lua sa faca cheltuieli inutile. Și culmea, tot Dragnea a ajuns acum cel care care sa-l propuna. Cand România intra in criza, conteaza foarte mult opinia internationala. Comisia europeana, FMI sunt fericite cu aceste 2 nume”, a fost scurta analiză pe care Alina Mungiu-Pippidi a facut-o asupra celor doi candidati tehnocrati pentru functia de premier al României.

Politologul a comentat prezența presedintelui Iohannis în Piata Universității in mijlocul multimii, catalogând-o drept o dovadă de curaj.

”Îl felicit pe președinte. Piața este foarte divizată. A fost o dovada de curaj ca s-a dus. Daca a fost un motiv de negociere, atunci este un lucru foarte rau. Daca președintele intelege ca trebuie sa negocieze cu strada si cu societatea, atunci va trebuie sa deschida legea fundamentala. Strada vrea un prag mai jos. Daca viitorului premier i se va spune sa faca niste lucruri de forma, daca stafful va sta pur si simplu acolo, atunci nu a fost nici un fel de negociere.(..) Piata nu dispare. Ea va ieși din nou când va vrea s-o scoatem. (...)

«Chestia» de duminică nu s-ar fi ajuns la ea, daca nu faceau enorma greseal de vineri, adica dialogul cu reprezentantii societății. Să aleagă lumea ca purtator de cuvânt din piata... este o atitudine securista ca cei din societatea civila se dea solutii. Președintele cert trebuie susținut. Are înca baza de sprijin și legitimitate dar nu se poate sa faca acest lucru. Trebuia sa se scuze pentru greseala de vineri. Evident, astea nu sunt conditii de dialog real sa treci printr-o multime. Acum un an, atunci când Iohannis a castigat alegerile și a mers in Piata si sa multumeasca oamenilor, nu a fost scanteie. Nici el nu i-a luat in brate. E suficient sa ne regasim in agenda politica propusa acum un an”, a adăugat politologul.

”Lumea nu vrea alegeri anticipate. Strada vrea mai mult timp să se construiasca alternative politice. Incercam sa ajutam sa se intoarca de la acesta forma de strada la o forma consolidată. Negocierile se poarta intre presedinte si partide. Vrem conditii electorale mai echitabile. (...) Președintele isi exercita atributiile sale constitutionale si foarte bine face”, este concluzia Alinei Mungiu- Pippidi, cu privire la consultarile care au avut loc la Cotroceni.

Mai multe articole despre:
Alina Mungiu-Pippidi