MENIU

ADRIAN NĂSTASE, reacție ȘOCANTĂ după dezbaterea PONTA-IOHANNIS

<p>Adrian Năstase</p>

Adrian Năstase a scris pe blogul său, un text intitulat ”Legea Grațierii și amnistiei”, în care a precizat că Ponta ar trebui să accepte propunerea lui Iohannnis, de la dezbaterea de ieri,  de a convoca Parlamentul pentru a respinge legea amnistiei și grațierii, fostul premier anunțând că ”Un vot negativ pe ACEST proiect nu ar insemna respingerea pentru eternitate a unei legi a gratierii si amnistiei”. Prin urmare,  fostul premier susține o lege a amnistiei, de care ar beneficia la rândul său. Mai mult, Năstase a mai scris, referior la dezbaterea de ieri, că ”Iohannis i-a propus aseară lui Ponta să discute acest subiect “ca intre băarbati”. Eu cred că un alt organ ar fi mai util pentru a discuta această temă”.

Textul publicat de Năstase poate fi citit în cele ce urmează:

”Discutiile pe tema acestui proiect de lege arată cum se poate construi o temă falsa in dezbaterea publică. Nu din incompetentă, ci din rea-credintă. Iohannis i-a propus aseară lui Ponta să discute acest subiect “ca intre băarbati”. Eu cred că un alt organ ar fi mai util pentru a discuta această temă. Am explicat cu un alt prilej că prerogativa adoptării unei astfel de măsuri, in formă colectivă, apartine exclusiv Parlamentului.

De altfel, e suficientă lecturarea textului constitutional. Sigur, partidele, guvernul, presedintele au un anumit rol in modelarea unei astfel de reglementări. Vă aduc aminte că o astfel de lege a fost adoptată in 1997, in timp ce Traian Basescu si Crin Antonescu făceau parte din guvernul CDR. O altă lege de acest gen a fost adoptată in 2002. Legi asemănătoare sunt adoptate in toate tările, cu o anumită frecventă. Am mai scris pe acest subiect si nu reiau detaliile. In legătură cu textul actualului proiect din Parlament. Este clar că el a plecat la drum intr-un mod neinspirat, a fost modificat neinspirat si a fost NE-dezbătut tot ne-inspirat. Care este problema ca ACEST proiect să fie supus votului si respins? Un vot negativ pe ACEST proiect nu ar insemna respingerea pentru eternitate a unei legi a gratierii si amnistiei. Parlamentul are dreptul de a relua acest subiect, cu un nou proiect de lege (initiativă legislativă) intr-o altă sesiune in urma unei dezbateri publice – care să clarifice categoriile de persoane si de infractiuni vizate, limitele pedepselor etc – proiect elaborat de o comisie speciala din parlament, pe baza discutiilor cu MJ, ANP si avizat de guvern.

Concluzie: dacă problema e atat de serioasă pentru “bărbati” inainte de duminica votului, nu văd de ce nu ar fi de acord Ponta cu propunerea lui Iohannis – făcută, probabil, in băscălie – ca Parlamentul să se reunească vineri pentru a da un vot negativ ACESTUI proiect de lege. Evident, stim cu totii că, tehnic, convocarea Camerei Deputatilor de pe o zi pe alta este imposibilă dar ar trebui aruncat cartoful fierbinte inapoi la Iohannis. Da, Victor, spune că esti de acord cu propunerea de convocare a Parlamentului. Dacă ăsta este principalul motiv pentru care Iohannis vrea să fie presedintele României…  ”

 Mai multe pe nastasewordpress.com