MENIU

Iohannis a anunțat în plenul CSM ce va face ca "România să nu se întoarcă în timp"

<p>Klaus Iohannis</p>
Iohannis, la plenul CSM

Preşedintele Klaus Iohannis a ținut un discurs în deschiderea ședinței de plen a Consiliului Superior al Magistraturii în care este desemnată noua conducere a CSM. Iohannis a transmis mai multe mesaje-cheie în favoarea independenței justiției și a lansat noi atacuri la adresa PSD-ALDE și ministrului Tudorel Toader.

Președintele Klaus Iohannis a spus că anul 2018 a fost "un an dificil" pentru justiție, fiind marcat de modificarea legilor justiției și de încercările de schimbare a legilor penale.

"A fost un an dificil, cu multe probleme pentru sistemul judiciar din România. Într-un context complicat, CSM a rămas un factor de echilibru, acționând cu echidistanță față de actorii implicați", a lăudat președintele modul în care a acționat CSM până acum.

Iohannis i-a asigurat pe magistrații din CSM că au de partea lor societatea civilă, iar președintele României le va fi un partener pe care pot conta:

"În 2018, românii au fost alături de magistrați, în apărarea justiției. Veți avea un aliat în fiecare cetățean care își dorește un viitor mai bun printr-o justiție independentă. E important să militați pentru stabilitatea sistemului, să acționați împotriva atacurilor la adresa independenței judecătorilor și procurorilor. Voi face tot ce depinde de mine ca România să nu se întoarcă în timp, aveți în mine un partener, vă ofer sprijinul meu pentru apărarea independenței justiției", le-a transmis Iohannis magistraților.

Klaus Iohannis a taxat absența de la ședința CSM a ministrului Justiției, Tudorel Toader despre care a spus că este "promotorul" unor proiecte de legi și are obligația să fie primul care respectă principiile statului de drept:

"Ministrul Justiției, care văd că are altă treabă azi, trebuie să fie principalul promotor al justiției, este membru de drept al CSM și are obligația să fie primul care respectă principiile statului de drept".

Nu ne mai permitem să facem experimente de etapă, care în loc să rezolve ceva, generează consecințe și mai grave, a mai spus președintele.

Tot ce s-a întâmplat în justiție în ultimii 2 ani reprezintă un semnal de alarmă, arată Iohannis. Vedem "legi strâmbe", modificate imediat după promulgare. Politicile publice ale Guvernului în domeniul justiției trebuie elaborate în urma unor analize de impact, spune Iohannis.

"Modificările la legile justiției și la legislația penală au fost contestate și în interiorul sistemului, dar și de societatea civilă și de partenerii externi. Forma finală a legilor justiției a fost obiectul opiniei critice a Comisiei de la Veneției, a atras o rezoluție în Parlamentul European, iar prin mecanismul de cooperare și verificare Guvernului i-au fost setate noi condiționalități. Toate astea sunt premise de îngrijorare, vedem legi făcute strâmb, modificate imediat după promulgare. E o incoerență de viziune asupra standardelor din sistemul de justiție. Tot ce s-a întâmplat în justiție în ultimii 2 ani reprezintă un semnal de alarmă, România poate progresa doar prin politici publice abordate temeinic în consens cu valorile europene. CSM trebuie să devină un partener de dialog, este autoritatea care exprimă vocea sistemului de justiție. Politicile publice ale Guvernului în domeniul justiției trebuie elaborate în urma unor analize de impact, cu evaluarea riscurilor și beneficiilor, conectate la realitățile sistemului judiciar", a mai spus Klaus Iohannis.

La plenul de azi a fost desemnată noua conducere a CSM. Pentru funcţia de vicepreşedinte va candida procurorul Nicolae Solomon, a informat, marţi, Secţia pentru procurori.

Mai multe articole despre:
CSM Klaus Iohannis sedinta csm