MENIU

Acord între mineri și ministrul Energiei: a fost extins până în 2024 termenul de închidere a minelor

<p>Protest al minerilor</p>
Ministrul Gerea la Petroșani

Zeci de mineri de la Livezeni s-au blocat joi dimineața în subteran, iar alţi 250 de mineri din schimbul I au intrat în subteran, dar au anunțat că nu lucrează. Ministrul Energiei, Andrei Gerea s-a deplasat la Petroșani, pentru negocieri cu sindicatele.

Update 15.50. Reprezentanții minerilor care protestează de două zile în Valea Jiului au semnat un acord cu ministrul energiei, Andrei Gerea, după mai bine de trei ore de negocieri.

Potrivit înțelegerii semnate joi, termenul de închidere a celor patru exploatări miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara a fost extins pînă în 2024, pentru ca minele să poată accesa ajutorul de stat prevăzut în decizia 787 a Comisiei Europene.

În plus, minerii au reușit să negocieze și separarea mineritului de termocentrale și au obținut ca doar termocentrala de la Paroșeni să se desprindă de Complexul Energetic Hunedoara, informează Romania-Actualitati.ro. Urmează ca după evaluarea planului de restructurare pe care administrația îl va prezenta în următoarele șase luni să fie luată o decizie și în ceea ce privește termocentrala Mintia.

Liderii minerilor spun că ortacii vor relua lucrul, dar nu exclud noi proteste dacă protocolul încheiat astăzi nu va fi respectat.

Două zile de proteste

Zeci de mineri de la Livezeni s-au blocat joi dimineața în subteran, iar alţi 250 de mineri din schimbul I au intrat în subteran, dar au anunțat că nu lucrează.

Asta în timp ce aproximativ 500 de mineri de la Lupeni, Lonea și Vulcan protestează în curtea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petroşani, în aşteptarea unui răspuns din partea ministrului Energiei referitor la situaţia companiei şi la perspectivele acesteia.

Protestele minerilor au început de miercuri, după ce premierul Victor Ponta a anunțat în ședința de Guvern că s-a aprobat ajutorul de stat pentru Complexul Energetic Hunedoara (CEH), de 167 mil. lei. Sindicatele din minerit spun că ajutorul de stat înseamnă, în realitate, lichidarea companiei energetice hunedorene și grăbirea sfârșitului pentru industria huilei.

UPDATE 15,25- Sindicatul Muntele, administratia CEH si ministrul Energiei, Andrei Gerea, au semnat un acord care permite continuarea activitatii extractive.

UPDATE 11,50. Ministrul Energiei a ajuns la sediul Complexului Energetic Hunedoara din Petroșani, unde a fost întâmpinat de sute de mineri. Însoțit de directorul general al CEH, Constantin Jujan, Gerea a stat de vorbă cu minerii în curtea societății. Ortacii l-au întâmpinat cu imnul minerilor și au scandat îndelung: " nu ne mai mințiți, nu ne mai prostiți ", " vrem să muncim, nu vrem să cerșim ", " nu ne-nchideți minele că vă rupem oasele ", " minerii și Valea, și-au pierdut răbdarea", informează Gazeta de dimineata.

UPDATE, 11,30. Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a ajuns la Petroșani. Și la această oră câteva sute de mineri protestează în curtea Complexului Energetic Hunedoara pentru salvarea locurilor de muncă. Pe de altă parte, câteva zeci de mineri sunt blocați în subteran la mina Lupeni, potrivit cotidianului Servus din Valea Jiului.

Gerea va purta discuții cu autoritățile județene parlamentari dar și cu reprezentanții societății și a minerilor.

Minerii sunt de la exploatările de huilă Lonea, Lupeni şi Vulcan şi se află, pentru a doua zi consecutiv, în faţa sediului CEH, ei fiind nemulţumiţi de situaţia economică în care se află societatea.

Protestul minerilor din Valea Jiului ia amploare. După două zile în care au întrerupt lucrul parțial, ortacii au obținut miercuri dimineață promisiunea că vor discuta față în față cu ministrul Energiei, Andrei Gerea. Trei lideri de sindicat sunt în greva foamei și, dacă la Lonea de marți nu s-a mai intrat în subteran, la mina Vulcan, preparația Coroiești și Lupeni ortacii au oprit lucrul pe rând.

Disperați că vor rămâne fără locuri de muncă

La intrarea în unitatea minieră, ortacii au atârnat lopețile cumpărate de ei și plasa de sârmă pe care au luat-o din gardul minei, pentru că alta nu au să o pună în lucrările din subteran.

„Ei ne doresc să accesăm programul 787 care pentru noi înseamnă închiderea celor patru mine până în 2018, ceea ce noi nu acceptăm. Viitorul nostru și al copiilor noștri este pus în pericol. Dacă rămânem fără locuri de muncă, imaginați-vă ce va fi în 2019 sau în 2020 în Valea Jiului, nu putem fi de acord cu măsurile luate de guvernanți”, a spus Vasile Păduraru, liderul Sindicatului Muntele, departamentul minei Lonea, citat de cotidianul local.

Butoiul cu pulbere de la CE Hunedoara, stins în ceasul al 12-lea cu un ajutor de stat. Ce urmează?

Minerii spun că este necesar să primească acel ajutor de stat pentru minele viabile și că activitatea din subteran are nevoie de bani, pentru că din banii lor au cumpărat unelte. Asta vor să îi spună joi ministrului. 

"Calul Troian" din minerit. Guvernul Ponta le propune minerilor un ajutor "otrăvit"

Ajutorul de stat acordat de Guvernul Ponta pentru "salvarea" Complexului Energetic Hunedoara poate însemna, în realitate, lichidarea companiei energetice hunedorene. Iar Premierul Victor Ponta pozează în bunul samaritean şi aruncă responsabilitatea în curtea FMI şi a Comisiei Europene, scriu jurnaliștii de la ZHD.ro.

În şedinţa de miercuri de la Guvern, premierul Ponta şi-a arătat îngrijorarea faţă de situaţia din Valea Jiului și i-a cerut ministrului Energiei să meargă în "zona fierbinte" şi să anunţe salariaţii că Guvernul acordă un ajutor de stat de 167 de milioane de lei complexului, dar să aibă asupra sa şi documente prin care să le arate acestora că FMI şi CE cer închiderea unităţii.

"Astăzi aprobăm al doilea ajutor de stat pentru Hunedoara....Vă rog să mergeţi cu ceea ce aprobăm astăzi, dar să mergeţi şi cu ceea ce ne cere tot timpul şi Comisia, şi FMI, să închidem CNH. Deci, poate ne ajută ei să-l salvăm şi să facem restructurările de care este nevoie şi să salvăm", a spus premierul în ședința de Guvern.

Soluția Ponta: sfârşitul pentru industria extractivă

"Din păcate pentru cei aproape 6500 de angajați ai CEH, după 3 ani de guvernare Ponta, soluția PSD-istă este lichidarea companiei. Acest lucru se întâmplă după ce în 2012 guvernarea PSD-istă a preluat o companie restructurată, fără datorii (4,8 mild. lei, reprezentând datoriile istorice, au fost 'șterse'), o companie care în 2012 realiza un profit de 37 mil. lei. Astăzi, Guvernul se pregătește să o lichideze. Bineînțeles, în stilul deja cunoscut, Guvernul Ponta va transfera responsabilitatea falimentării CEH către altcineva, de ce nu către FMI, BM, CE, inoculând această percepție absurdă prin activul PSD Hunedoara (un sondaj efectuat de o publicație locală din județul Hunedoara arată că responsabili pentru situația de la CEH sunt: 70% FMI, 20% parlamentarii județului, 5% conducerea CEH, 5% Guvernul României?)", a declarat Lucian Bode, fost ministru al Economiei în 2012.

Comisia Europeană a aprobat temporar un ajutor în valoare de 37,7 milioane de euro pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara, deţinut de Ministerul Energiei. Dar,a sta înseamnă divizarea CEH şi, cel mai probabil, sfârşitul pentru industria extractivă.

Ca urmare a pierderilor înregistrate în 2013 şi în 2014, Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu probleme financiare extrem de grave şi abia se mai menţine pe linia de plutire.

Știre în curs de actualizare!

Mai multe articole despre:
proteste mineri ministru andrei gerea