MENIU

Torturi delicioase, în noaptea dintre ani - 5 rețete pentru toate gusturile

Torturi delicioase, în noaptea dintre ani - 5 rețete pentru toate gusturile

Orice moment festiv, fie că este vorba despre o aniversare sau o altă ocazie deosebită, cum este Revelionul, trebuie sărbătorit cu un tort delicios și cu șampanie. Tortul, prăjitura clasică a tuturor momentelor speciale din viață ta, are gustul cel mai bun atunci când este pregătit cu grijă și dragoste, chiar de tine, în propria bucătărie.

În funcție de preferințele proprii sau ale celor dragi, poți alege atât tipul de tort pe care dorești să îl prepari, cât și ingredientele cu care îl vei îmbogăți. Poți alege ciocolată, fructe proaspete, caramelizate sau confiate, frișcă, marțipan, alune, migdale, biscuiți sau bomboane și poți presăra cu fulgi de nucă de cocos sau de ciocolată la final.
Cu ajutorul imaginației, dar și a priceperii, poți realiza combinații interesante între ingredientele folosite - de exemplu, ciocolată cu fructe sau straturi alternate de blat și înghețată.
Poți realiza și diferite desene sau cerculețe din fructe sau frișcă sau cei mai curajoși pot încerca chiar torturi pregătite în diverse forme.
Iată care sunt rețetele celor mai iubite și solicitate torturi în seara de Anul Nou
 
TORT ALB DIN BISCUIȚI
 
Ușor de preparat și economic, tortul alb este și foarte delicios!

Ingrediente și cantități:

500 grame de biscuiți populari
250 grame de unt
500 ml lapte
2 ouă
4 linguri cu zahăr
1-2 lămâi
4 linguri cu făină

Mod de preparare:

1. Se prepară o crema din lapte, ouă, untul topit,  zahăr și făină și, când s-a răcit, se adaugă zeamă și coajă de lămâie.
2. Se înmoaie biscuiții și se așază într-o farfurie lungă, un rând de biscuiți, un rând de crema. La final, se acoperă cu crema.

TORT AROMAT CU CIOCOLATĂ
 
Este preferatul tuturor! Îți ia ceva timp să-l pregătești, însă rezultatul va fi deosebit.

Ingrediente și cantități:

8 ouă pentru blat
200 grame de făînă
50 grame de cacao
250 grame de zahăr
1 baton de vanilie
zeamă de lămâie
150 ml rom
3 ouă pentru cremă
4 linguri cu zahăr pudră
4 linguri cu făină
6 linguri cu cacao
300 ml lapte
50 grame unt
puțină ciocolată din comerț

Mod de preparare:

1. Pentru blat: se bat albușurile spumă cu zahărul, se adaugă gălbenușurile, făină și cacao, apoi se pune în formă unsă și tapetata cu făînă. Se coace la foc potrivit.
2. Între timp, se prepară siropul: 250 grame de zahăr se fierb 10 minute cu 1 ½ pahar cu apă, se ia de pe foc și se adaugă ½ baton de vanilie, ½ lingură cu zeamă de lămâie și 150 ml de rom.
3. După ce s-a răcit, se taie blatul în două sau în trei și se însiropează bine.
4. Se unge fiecare foaie cu crema preparată astfel: se bat ouăle întregi cu zahărul pudra, se adaugă făînă, cacao și ciocolată, apoi laptele fierbinte, și se fierbe până se îngroașă.
5. După ce s-a răcit, se amestecă cu untul frecat spumă. Se îmbracă apoi cu crema și se ornează cu ciocolată rasă.

TORT CU CREMĂ DE CACAO ȘI ALUNE
 
Ingrediente si cantitati:

8-10 albusuri
300 grame de zahar
150 grame de unt
150 grame de faina
zeama de lamaie

Ingrediente pentru cremă:


4 linguri cu zahăr
un praf de vanilie
200 grame de alune
50 grame de cacao
o bucățică de unt

Mod de preparare:


1. Pentru blat: se bat albușurile spumă cu zahărul, se adaugă gălbenușurile, făină și cacao, apoi se pune în formă unsă și tapetata cu făînă. Se coace la foc potrivit.
2. Între timp, se prepară siropul: 250 grame de zahăr se fierb 10 minute cu 1 ½ pahar cu apă, se ia de pe foc și se adaugă ½ baton de vanilie, ½ lingură cu zeamă de lămâie și 150 ml de rom.
3. După ce s-a răcit, se taie blatul în două sau în trei și se însiropează bine.
4. Se unge fiecare foaie cu crema preparată astfel: se bat ouăle întregi cu zahărul pudră, se adaugă făină, cacao și ciocolată, apoi laptele fierbinte, și se fierbe până se îngroașă.
5. După ce s-a răcit, se amestecă cu untul frecat spumă. Se îmbracă apoi cu crema și se ornează cu ciocolată rasă.
 
TORT CU FRIȘCĂ ȘI CĂPȘUNE
 
Umplutură

Curată și taie căpșunile și amestecă-le într-un vas cu zahărul și zeamade lămâie. Lasă amestecul timp de 4 ore și mai amestecă-l din când incand. Cu ajutorul unei strecuratori separă sucul rezultat și căpșunile.

Crema

Într-un vas amestecă temeinic cu țelul toate ingredientele în afarade liquor până devine un amestec omogen. La o temperatura moderată,fierbe 1 minut compoziția amestecând continuu. Adaugă lichiorul și mutaamestecul într-un vas de yena. Lasă crema la răcit acoperind vasul cuo folie. Las-o la răcit 12-20 de ore.

Blatul

Încălzește cuptorul la 350 de grade. Unge cu unt 2 tavi de tort apoipresara puțînă făînă. Într-un vas mic varsă făînă, praful de copt,sarea și amestecă-le. În vasul mixerului combină ouăle cu zahărul siporneste mixterul. Mai întâi la viteză normală, apoi mărește viteză lafiecare 3 minute. În total va trebui să le mixezi pentru aproximativ 10minute. Mută compoziția într-un vas mai mare.

Varsă o treime din amestecul de făînă peste cel din ouă și cu ospatula din cauciuc (sau cu mâinile) frământă compoziția delicatdar amănunțit. Repetă de încă 2 ori aceeași procedura pentru restulamestecului cu făînă. Apoi adaugă untul și vanilia.

Aluatul se desparte în două, se depune în cele 2 tavi și se netezescfetele blaturilor. Pune tăvile în cuptor și întoarce-le pă parteacealalta la fiecare 15 minute. Lasă-le la copt 25-30 de minute; că să teasiguri că sunt gata, poți introduce o scobitoare care trebuie să iasauscata. După coacere, pune blaturile la răcit în recipiente rotunde, caresă le păstreze formă. Este recomandabil să faci blatul cu o zi inaintede asamblarea tortului, în casolete de plastic la temperatura camerei.

Asamblarea tortului

Cu un cuțit lung se taie fiecare blat orizontal pentru a avea în total4 blaturi. Ia un blat, pune-l pe o farfurie și scormonește blatul de josin sus la mărimea unei jumătăți de caisă și umple golul cu jumătate dincapsunile rămase, egalând stratul de căpșuni cu blatul. Pune și putinsirop.

Cel de-al doilea blat se scormonește de sus în jos. Pune crema de capsunipana se umple și apoi netezește tot blatul cu crema. Se pune crema sipe cel de-al treilea blat care se scormonește în sus. Depune uniformrestul de crema pe cele trei blaturi care se dispun suprapuse. Blatuldin vârf se crusteaza în partea de jos și se umple cu căpșuni. Se lasala răcit într-o casoletă de plastic pentru cel puțîn 8 ore.

Glazură de frișcă

Într-un vas lăsat la răcit se amestecă frișcă cu zahărul până devine ocompozitie vâscoasa. Depune în mod egal glazură pe tort. Se va decoradupa cel puțîn patru ore. Înainte de a se servi, tortul trebuie să sepastreze într-o încăpere rece. Se garniseste cu căpșune.

TORT DOBOȘ
 
Tortul Doboș nu poate să iasă decât foarte gustos. Se pregătește din 6 blaturi, care se umplu cu o crema pe baza de unt și se acoperă cu un strat de zahăr caramelizat, iar partea laterală se baroteaza cu nuci sau migdale măcinate.
 
Ingrediente și cantități:
 
Pentru blat: 6 ouă, 150 g zahăr pudra, o jumătate pachet zahăr vanilat, sucul de la o lămâie, 120 g făînă, o jumătate de linguriță de coajă de lămâie rasă.
Pentru crema: 100 g zahăr, o lingură de rom, 150 g unt, 40 g cacao pudra,o jumătate de plic de zahăr vanilat.
Pentru glazură: 150 g zahăr, o linguriță de suc de lămâie.
Pentru decorare: Migdale sau nuci măcinate.
 
Mod de preparare:
 
Blatul - albușurile se bat împreună cu jumătate din cantitatea de zahăr, astfel încât să se obțînă o spumă consistentă. Se adaugă sucul de lămâie și două linguri de apă. Se încorporează restul de zahăr, se continuă baterea, apoi se toarnă făînă prin cernere, coajă rasă de lămâie și gălbenușurile de la cele 6 ouă. Se amestecă bine. Din această compoziție se pregătesc prin coacere în cuptor 6 blaturi de formă rotundă.
 
Crema - zahărul se fierbe în 50 ml apă, care apoi se lasă să se răcească puțîn. În siropul obținut se încorporează untul și zahărul pudra, amestecând continuu, pentru a nu se formă cocoloașe. La sfârșit se adaugă romul și zahărul vanilat.
 
Glazură - Zahărul se caramelizează cu sucul de lămâie, care se varsă apoi peste una din cele mai reușite foi de blat. Cu ajutorul unui cuțit înmuiat în unt se taie 16 bucăți. Celelalte foi de blat se ung cu crema, se suprapun, iar deasupra se așează cele 16 bucăți cu zahăr caramel. Marginea se baroteaza cu samburi de migdale sau miez de nuca pisată, în care s-au amestecat biscuiți sfaramati.
 
Sursa