MENIU

Sfântul Ion 2023. Ce pui pe masă pe 7 ianuarie - Idei practice și rapide

Sfântul Ion 2023. Ce pui pe masă pe 7 ianuarie - Idei practice și rapide

După perioada încărcată de Crăciun și Anul Nou, iată câteva idei pentru a pregăti o masă excelentă de Sfântul Ioan, dacă vrei să îi faci o surpriză cuiva din familie care poartă acest nume.

ANTREURI GUSTOASE - TARTE/QUICHE-URI

Avantajul acestor antreuri este că se fac rapid, iar aluatul nu are nevoie de multe ingrediente, ci doar de făină, unt și, opțional, ouă.

În plus poți folosi diverse tipuri de topping-uri. Poți face mini quiche-uri cu brânză și spanac, cu somon și brânză, cu creveți ori cu carne.

Dacă nu ai forme micuțe, ci o tavă de tartă normală, poți improviza 6 felii cu diferite topping-uri.

Și, dacă și așa pare prea complicat, poți face un un singur fel.

Se fac rapid și sunt foarte gustoase.

SĂRĂȚELE 

Și sărățelele se fac simplu, cu același tip de aluat fraged de la tarte și opțional, cu brânză, cu semințe de mac, chimen, condimente – după bunul plac ș.a.

Poți alege să le faci din făină integrală sau dintr-un mix integral cu semințe pentru că sunt mai sănătoase.

PLATOURI ASORTATE 

Un platou asortat dă mereu bine la începutul unei mese festive. Optează pentru un mix format din două-trei brânzeturi, două-trei feluri de mezeluri ușoare, măsline, roșii proaspete ori confiate, fructe uscate ș.a.

Poți obține un platou apetisant și în funcție cu ce mai ai și prin frigider!

FELUL PRINCIPAL - FRIPTURĂ, FRIGĂRUI LA GRĂTAR SAU LA CUPTOR, PUI COPT

Sigur, o friptură trebuie să fie pe masa festivă de Sfântul Ioan, iar dacă mai ai carne rămasă de la Crăciun și/sau de la Revelion, cu atât mai bine. Nu îți ia mult timp să pregătești nici friptura, nici garnitura aferentă. Fă o friptură simplă la grătar sau la cuptor, nu mai este nevoie de altă prăjeală după sărbători – e și mai sănătoasă și gustoasă!

Sau poți pregăti niște frigărui de carne asortate cu legume.

Poți găti un pui întreg copt cu unt și mirodenii și căpățâni de usturoi coapte și ele întregi. Sunt extrem de bune.

GARNITURI COLORATE

La capitolul garnituri, îți recomandăm să ai două variante – poate unii invitați vor salată, alții vor un piure sau un sote.

Oricum, o salată tot trebuie să se regăsească pe masă, așa că poate fi un mix de salate verzi cu roșii, castraveți și ridichi și/ sau o salată coleslaw cu varză albă, varză roșie, maioneză și muștar.

Dacă ai chef și timp, mai poți face un piure de dovleac sau de rădăcinoaase, fie un sos de ciuperci sau un sote de spanac cu usturoi.

Sursa