MENIU

Scenariul de coșmar pentru Pământ: ce s-ar întâmpla dacă gheața de la poli s-ar topi dintr-o dată

Încălzirea globală este un fenomen din ce în ce mai îngrijorător, iar specialiştii au avertizat deja că gheaţa de la Poli începe să se topească într-un ritm tot mai alert. Dar cum ar arăta Pământul dacă toată gheaţa de pe planetă s-ar topi într-o singură zi? Răspunsul e un scenariu apocaliptic în care nivelul mărilor ar creşte considerabil şi foarte multe oraşe ar dispărea sub ape. Însă, acest lucru nu înseamnă sfârșitul întregii umanități, cel puțin nu la început.

În cazul în care topirea ghețarilor imediat ar fi reală, atunci planeta noastră va fi acoperită în proporție de peste 80% cu apă (în prezent, e acoperită de 71%).

Însă, mai grav ar fi faptul că apa provenită din ghețari și din calotele glaciare ar ridica în atmosferă o cantitate imensă de dioxid de carbon, care este un element prioritar în procesul de topire.

Drept urmare, aerul va deveni irespirabil și nu te-ai putea adapta la noul climat după o zi pe alta, chiar dacă cantitatea de oxigen va rămâne aceeași. În plus, curenții oceanici și-ar schimba direcțiile, iar acest lucru ar afecta iremediabil viața marină.

De asemenea, clima schimbată va afecta și plantele, culturile agricole. Fără animale și fără plante, sursele de hrană pentru cele peste șapte miliarde de oameni vor scădea drastic. Să nu mai vorbim de faptul că va ploua în deșert ca în zonele musonice de acum, iar cele roditoare și cu păduri ecuatoriale ar deveni mai uscate.

Și lista urmărilor nu se oprește aici. Vor apărea fenomene meteo extreme peste tot în lume, precum uragane, care nu vor face decât să cauzeze și mai multe inundații.

Alte fenomene meteo care s-ar putea intensifica ar fi cutremurele, care din cauza cantității enorme de apă de pe planetă vor deveni mai violente ca oricând. În plus, chiar și seismele mici ar putea provoca tsunamiuri imense.

Cu alte cuvinte, dacă un astfel de scenariu ar fi posibil, deși sunt șanse foarte mici ca polii de gheață să se topească peste noapte, ar fi un haos total iar toate economiile lumii ar fi puse pe butuci.

Sursa

Mai multe articole despre:
Poli pământ gheaţă topire