MENIU

Șapca lui Nicolae Ceaușescu și teza de doctorat a Elenei Ceaușescu, scoase la vânzare

Peste doar câteva zile, bucăți de istorie se scot la licitație, în București. Printre acestea, celebra șapcă a lui Nicolae Ceaușescu, teza de doctorat a soției sale sau scrisorile secrete, trimise către familie, de către mareșalul Ion Antonescu. 

Prețurile pornesc de la doar câteva sute de euro. Așa că, în funcție de cum se va desfășura licitația, aproape că oricine ar putea ajunge să țină în mână obiecte și documente relevante pentru istoria țării noastre.

 

Una dintre explonatele-vedetă este o şapcă bărbătească din bumbac, ce i-a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu. Preţul de pornire al accesoriului vestimentar este de 600 de euro, fiind însoţit de certificatul R.A.P.P.S. eliberat la data vânzării acesteia prin licitaţiile din anii 1991-1993.

 

Teza de doctorat în chimie a Elenei Ceaușescu, cu temă „Polimerizarea izoprenului” are un preţ de pornire de 300 de euro. Doctumentul a stârnit de-a lungul vremii numeoase controverse, însă istoricii și martorii perioadei au demonstrat că fosta soție a dictatorului nu avea nici pregătirea, nici capacitatea intelectuală de a elabora o astfel de lucrare. 

 

sursă foto: Artmark

Între alte piese deosebite din licitaţie se numără şi o inedită fotografie care îl ilustrează pe Nicolae Ceauşescu în mină, împingând un furgonet. Imaginea a fost surprinsă de celebrul fotograf Armand Rosenthal şi are preţul de pornire de doar 50 de euro. ţite de mesaje de mulţumire.

Piesele care au aparţinut familiei Ceauşescu, alături de alte 300 de obiecte istorice care recreează istoria României de la monarhie la comunism, pot fi vizionate în expoziţia de la Palatul Cesianu-Racoviţă până pe 19 mai.