MENIU

Problemele grave pe care le poți avea de la prea mult sau prea puțin somn. De câte ore de odihnă ai nevoie, în funcție de vârsta ta

Somn - imagine de arhivă

Într-o lume „ideală”, ai avea luxul de a te culca devreme și apoi de a te trezi devreme, total odihnit pentru o zi productivă. Dar unele angajamente, cum ar fi îndatoririle de serviciu sau îngrijirea copiilor, pot face dificil acest lucru.

Aspecte importante când vine vorba despre somn

Există probabil două aspecte importante de luat în considerare atunci când vine vorba despre somn: cantitatea de somn pe care o primești și consistența în timp. A merge la culcare imediat ce se lasă întunericul vă poate asigura că vă odihniți suficient, în timp ce vă este mai ușor să adormiți. De asemenea, este important să dormiți cantitatea potrivită în mod regulat pentru a preveni potențialele consecințe asupra sănătății. Dacă căutați sfaturi pentru propriul program de somn, luați în considerare următoarele recomandări pentru un somn ideal.

Cele mai bune ore de somn

În mod ideal, oamenii ar trebui să se culce mai devreme și să se trezească la primele ore ale dimineții. Acest model se potrivește cu tendințele noastre biologice de a ne adapta modelul de somn cu cel al soarelui. S-ar putea să descoperi că în mod natural ești mai somnoroasă după apusul soarelui. Ora exactă depinde de când ai tendința de a te trezi dimineața. O altă considerație este cantitatea de somn de care aveți nevoie pe noapte.

Cum funcționează ritmul nostru circadian

Ritmul circadian este un termen care descrie programul natural de somn-trezire al creierului tău. Este ca ceasul nostru intern. Toată lumea se confruntă cu scăderi naturale în vigilență și stare de veghe crescută în anumite momente într-o perioadă de 24 de ore. Oamenii sunt cel mai probabil să fie cei mai adormiți în două momente: între ora 13:00 și ora 15.00 și între orele 2 a.m. și 4 a.m.

Cu cât este mai bună calitatea somnului, cu atât este mai puțin probabil să experimentați somnolență semnificativă în timpul zilei. Ritmul circadian dictează, de asemenea, ora ta naturală de culcare și programul de trezire de dimineață. Odată ce te obișnuiești să te culci și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi, creierul tău se adaptează la acest program.

În cele din urmă, s-ar putea să te trezești să te culci cu ușurință noaptea și să te trezești chiar înaintea ceasului cu alarmă fără probleme. Ritmul circadian poate fi dezechilibrat dacă lucrați în ture neregulate sau vă culcați la ore diferite pe parcursul săptămânii. Acest lucru poate duce la perioade de somnolență în timpul zilei.

De cât somn avem nevoie?

Majoritatea experților recomandă ca adulții să doarmă cel puțin 7 ore pe noapte. Iată o defalcare a cantității medii de somn pe care ar trebui să o obțineți în funcție de vârstă:

0–3 luni - este indicat să doarmă 14–17 ore/pe zi,
4–12 luni - se recomandă 12-16 ore de somn/pe zi.
1-2 ani - între 11 și 14 ore de somn/pe zi.
3-5 ani - 10-13 ore de somn/pe zi.
9-12 ani - 9-12 ore de somn/pe zi.
13-18 ani - 8-10 ore de somn/pe zi. 
18-60 de ani- 7 ore/noapte.
61-64 de ani - între 7 și 9 ore de somn/noapte.

Citește continuarea pe Click.ro 

 

Mai multe articole despre:
somn odihna ore de somn lipsa somn sanatate