MENIU

SĂNĂTATE. Pericolele ascunse de spray-urile deodorant

Aproximativ unul din trei adulti din Europa are o forma de boli alergice - astm, rinita sau eczema - si simptomele lor sunt usor agravate de produsele parfumate si exacerbate de produse chimice pe baza de aerosoli.

Chiar si persoanele fara alergii pot fi sensibile la substantele chimice car se gasesc in produsele sau articolele de toaleta, se pot confrunta cu reactii la nivelul pielii, dificultati de respiratie, greata sau dureri de cap. Reactiile sunt mai rele atunci cand substantele chimice din aerosoli sunt inhalate. Inhalarea substantelor chimice din deodorantele aerosoli poate fi fatala.

Treceti pe langa un adolescent si veti simti cu siguranta parfumul persistent al unui spray- deodorant pe care il lasa in urma lui. Potrivit unui studiu, 5 % dintre copii, incepand de la 11 ani, incep sa aiba constiinta parfumului propiului corp si folosesc deodorante in exces.

Potrivit revistelor de marketing, tinta de piata principala sunt copiii cu varste intre 13 si 18 ani si ca principali cumparatori, mamele. Deodorantul este atat de popular pe piata adolescentilor, incat anumiti profesori au ajuns sa se planga pe forumurile on line ca sunt nevoiti sa isi tina cursurile prin ceata deodorantului.
Ei bine, acest lucru se datoreaza si campaniilor agresive de marketing - care agreseaza vizual si auditiv pe televizoare - interesul companiilor producatoare de astfel de produse este urias iar publicul tinta - este foarte usor de convins.

Dar unii experti sunt ingrijorati ca adolescentii folosesc in exces deodorantele, avertizand ca inhalarea substantelor chimice din aerosoli poate provoca reactii alergice cutanate, astm si dificultati de respiratie. In cazuri foarte rare, ele pot declansa chiar probleme cardiace fatale.

Dr. Peter Dingle, un om de stiinta, toxicolog al mediului, a declarat: "Etichetele de pe deodorantele cu aerosoli ne instruiesc sa nu le folosim in spatii inchise, dar sunt sigur ca marea majoritate a consumatorilor din Marea Britanie nu le vor folosi afara. Probabil ca ei le folosesc in baie, cu usa inchisa - si asta e spatiu inchis. In mijlocul iernii de altfel, este prea putin probabil sa aiba o fereastra deschisa. Tinerii, de obicei, pulverizeaza deodorantele pe tot corpul; daca cititi eticheta, este exact ceea ce nu suntem sfatuiti sa facem. Imaginea de sine si felul in care miros sunt foarte importante pentru adolescenti, si exista chiar presiuni de la egal la egal in sensul folosirii acestor produse".

Prima victima a acestui deodorant

Familia Capewell din Marea Britanie isi va aminti de acest lucru tot restul vietii lor. Jonathan Capewell avea doar 16 ani cand a murit in urma unui atac de cord, in dormitorul casei sale din Oldham, Greater Manchester. In varsta de 17 de ani, sora lui, Natalie, l-a gasit intins pe podeaua din dormitorul sau. "Cand am ajuns la spital, ei inca mai incercau sa-l resusciteze" isi aminteste tatal lui Jonathan, declarand decesul dupa aprox. 10 minute mai tarziu. "Am fost socat. Nu a fost nici un avertisment. Medicii ne-au intrebat daca avea probleme cu inima, dar nu a avut nimic de genul acesta. A fost un copil perfect normal, sanatos."

Vaporii Canister pot provoca reactii cutanate, alergii si probleme cu inima.O examinare post-mortem a aratat ca sangele lui Jonathan continea de 10 ori valoarea letala de butan si propan. Gazele sunt utilizate drept carburanti de aerosoli si se pare ca ele s-au acumulat in corpul sau timp de mai multe luni.

Legistul a crezut la inceput ca adolescentul folosea abuziv solventul pentru a se droga, dar toti cei care l-au cunoscut au exclus aceasta ipoteza. Mama baiatului spune: "investigatorul legist a verificat toti aerosolii din casa, dar nu a gasit niciun semn de abuz. El a ajuns la concluzia ca Jonathan nu abuza de ei." Ancheta s-a indreptat inspre utilizarea abuziva a deodorantelor, obicei al baiatului.

"Avea 16 ani, iar corpul lui era in schimbare. Incepuse sa transpire din ce i ce mai mult si sa se ingrijoreze de acest lucru. Obisnuia sa faca 2-3 dusuri pe zi. Dupa dus, isi dadea cu deodorant - spray pe tot corpul, chiar si in par, iar baia lui era cea mica camera din casa. Era un pic obsedat de deodorante, avea vreo 6. Uneori, simteam mirosul pana la parter, si glumeam: te parfumezi sau il mananci?" Medicul legist, Barrie Williams, a decis ca moartea lui Jonathan a fost accidentala, concluzionand: "tanarul in varsta de 16 ani, perfect sanatos, care a exagerat cu folosirea antiperspirantelor. Spatiul in care le folosea era destul de mic fata de cel mentionat in sfatul de pe recipient".

Citeşte mai mult pe desprecopii.com.