MENIU

Iubire imposibilă. Scandal și amenințări cu moartea pentru un tablou cu o scenă pasională între președintele sârb și premierul kosovar

O tânără artistă din Kosovo a devenit ținta unor comentarii dure și a primit chiar amenințări cu moartea, după ce a realizat un tablou care-i înfățișează pe președintele sârb şi pe premierul kosovar sărutându-se pe buze, cu ochii închiși. Furia celor care au comentat a fost alimentată și de faptul că imaginea a apărut în momentul în care liderii de la Belgrad și Priștina se reunesc pentru a negocia un acord de pace.

Pictura Ermirei Murati, care are o înălţime de 3 metri , îi prezintă pe premierul kosovar Albin Kurti şi preşedintele sârb Aleksandr Vucici îmbrăţişându-se și sărutându-se pe buze, relatează Reuters.



"Văd relaţia lor ca pe o performanţă de actorie... şi atât oamenii din Kosovo, cât şi cei din Serbia, ne uităm la acelaşi spectacol", a declarat Murati, cunoscută sub numele de Orange Girl, prezentând tabloul ei, care îi prezintă pe ambii bărbaţi în costume negre pe un fundal portocaliu strălucitor.

"În pofida a cât de profunde sunt relaţiile haotice dintre Kosovo şi Serbia, cred că tineretul nostru iubeşte pacea mai mult decât orice altceva", a spus artista.

Kurti şi Vucici urmează să se întâlnească la Bruxelles luni seara pentru un acord susţinut de Occident şi pentru a normaliza relaţiile şi a pune capăt deceniilor de ostilităţi.

Dacă cei doi lideri nu ajung la un acord, se vor confrunta cu izolarea internaţională şi mai puţin ajutor financiar din partea Uniunii Europene şi a Statelor Unite.


Mii de reţele de socializare au postat comentarii despre pictura artistei Murati, majoritatea folosind discurs instigator la ură si unii chiar ameninţări cu moartea.

 

Creația artistei kosovare este inspirată dintr-o fotografie celebră, în care liderii comuniști Leonid Brejnev (URSS) și Eric Honecker (DDR, fosta Germanie Democrată) par să se sărute cu foc, în plenul unui reuniuni politice din 1979.

sursă foto: Profimedia

 

Imaginea a devenit celebră în anii `90 și sub formă de pictură murală, pe rămășitele zidului Berlinului, botează ironic "Doamne, Ajută-mă să scap de acestă dragoste mortală".

Mai multe articole despre:
presedinti sarut artist kosovo serbia