MENIU

Ingredientul OTRĂVITOR pe care toate gospodinele îl pun în prăjituri

Ingredientul pe care gospodinele îl pun în prăjituri

Multe gospodine aleg să radă în prăjituri coajă de portocală sau lămâie, pentru o aromă deosebită, însă specialiștii recomandă să renunțați de urgență la acest obicei.

Lămâile, portocalele, mandarinele și celelalte citrice străbat un drum lung până ajung pe tarabe. Pentru că fructele să nu se strice în tot acest interval, transportatorii injectează în coaja acestora mai multe substanțe.

Chiar dacă aceste substanțe nu afectează fructul, otrăvesc coaja acestuia, scrie vbiz.ro. O echipă de cercetători de la Universitatea din Wageningen – Olanda, în colaborare cu mai mulți profesori din cadrul Universității Dunărea de Jos – Galați au descoperit care sunt substanțele periculoase din coaja citricelor:

E 230 Difenilfenol este un conservant artificial. Vorbim despre un pesticid care nu permite dezvoltarea mucegaiurilor pe coaja fructelor. Doza maximă admisă prin lege este de 0,1 mg/kg corp. În concentrații mari, aceasta substanță poate provoca sângerări interne.

E 231 Ortofenilfenol este un conservant de suprafața ce poate produce alergii la contactul cu pielea, mai ales în cazul copiilor. Legea permite o doză maximă de 0,2 mg/kg corp.

E 233 Tiabendazol este un fungicid folosit pentru suprafața fructelor. Doza maximă admisă prin lege este de 0,1 mg/kg corp. Un consum peste limită poate produce sângerări interne, intoxicații sau alergii.

Important: Substanțele de mai sus nu reprezintă un pericol decât dacă sunt înghițite.