MENIU

Iepuraş, cocoşel, puişor - Secretul limbajului de cuplu, explicat

Iepuraş, cocoşel, puişor - Secretul limbajului de cuplu, explicat

Cunosti si tu genul acela de cuplu care nu te scoate din sarite prin gesturile constante de afectiune afisate in public, ci mai degraba prin acel limbaj codat, plin de alinturi si dulcegarii duse la extrem.

Ei bine, exista un fenomen frecvent intalnit in cadrul relatiilor, numit "limbajul de cuplu", similar in anumite privinte cu limbajul dezvoltat de gemeni (cryptophasia). In cazul cuplurilor, acest tip de limbaj se dezvolta in urma experientelor comune, spre deosebire de cazul gemenilor, unde limbajul secret apare inca din pantec.

Acest tip de limbaj a fost studiat de psihologi, iar explicatia este cat se poate de simpla.

"Tineti minte ca o relatie este un schimb de griji si emotii", explica expertul in relatii Wendy Walsh. "Si daca relatia este una intima la nivel emotional, atunci oamenii isi pot dezvalui reciproc ceea ce unii ar numi cele mai infantile laturi ale personalitatii lor. O relatie poate fi dulce, copilareasca, intima, aproape infantila. Relatia este cel mai intim loc, unde ne simtim confortabil sa scoatem la iveala copilul care zace in fiecare dintre noi. Acesta este motivul pentru care multe cupluri folosesc termeni care se traduc, practic, prin "copil"."

Un aspect comun in limbajul de cuplu este folosirea diminutivelor si trunchierea cuvintelor. Ei bine, tii minte ca atunci cand erai mica, nu ti se atragea atentia cand spuneai "maa" sau "baba" in loc de "mama"? Ba chiar erai imitata si incurajata sa o spui din nou si din nou. La fel se intampla si in cazul unei relatii.

Citeşte mai mult pe feminis.ro

Mai multe articole despre:
cuplu limbaj