MENIU

Ghid imobiliar - 11 pasi de urmat pentru a-ti cumpara locuinta perfecta

"Romania este tara tuturor posibilitatilor" - De cate ori ati auzit aceasta expresie? Oricat de curios ar suna, aceasta expresie inca ne defineste. In Romania inca poti cumpara o locuinta cu 20.000 de euro sau chiar mai putin. Fireste, nu vorbim de apartamente pretentioase sau de garsoniere in zone de top, ci vorbim despre locuinte mai modeste, dar care pot fi modernizate la preturi relativ mici si care au potential de a fi transformate intr-un camin primitor.

Romania are cei mai multi proprietari din Europa. Conform datelor Eurostat din 2011, 96,6% din romani detin un apartament, o casa sau o garsoniera, in timp ce in Elvetia, tara cu cei mai putini proprietari din Europa, doar 43,8% din cetateni detinand o casa si aproape toti avand o ipoteca sau un credit pentru locuinta.

Desi aceasta situatie este considerata comuna pentru o tara a fostului bloc comunist, romanii sunt educati in aceasta maniera, fiind incurajati din copilarie sa detina propriile locuinte, sa investeasca in imobiliare, sa nu depinda de plata chiriei in fiecare luna, prin prisma modelului dat de parinti. Mai mult, unii parinti achizitioneaza apartamente sau garsoniere special pentru copii, vrand sa le ofere acestora siguranta zilei de maine si preferand sa-i fereasca de corvoada unei rate lunare la banca.

Investitia in imobiliare este inca o investitie buna in Romania, in conditiile in care este facuta inteligent, luand in calcul mai multe aspecte, cum ar fi: orasul si zona in care se afla locuinta, dotarile sale, ce grad de risc are in cazul dezastrelor naturale, calitatea imobilului in care se afla si care este potentialul pentru inchiriere.

Pentru cine doreste sa fie proprietar, 2015 este un an bun pentru achizitii. Inca exista posibilitatea luarii unui credit pentru Prima Casa sau a unui credit ipotecar, dobanzile sunt destul de mici, iar rata lunara poate fi ajustata in functie de posibilitatile financiare ale fiecaruia. In plus, apartamente de vanzare se gasesc mereu, piata este in continua miscare, iar ofertele sunt inca accesibile, in special in ceea ce priveste blocurile mai vechi, construite in timpul regimului comunist.

www.Gimo.ro a pus la punct un ghid de cumparare a locuintei perfecte, ghid care va poate ajuta sa identificati ceea ce cautati de fapt, unde gasiti casa visurilor voastre si de ce aveti nevoie pentru a face o achizitie inteligenta si de viitor.

1. Asigurati-va ca aveti bani de avans

Atunci cand incepeti sa cautati o noua casa sau un nou apartament, asigurati-va ca aveti niste economii pentru a putea plati un avans, in cazul in care gasiti o locuinta de exceptie si un vanzator grabit, care are nevoie de bani urgent. Aceste cazuri sunt rare, dar este bine sa fiti pregatiti pentru ele. In plus, in cazul in care nu puteti vinde casa in care locuiti atat de repede precum ati planuit, aveti cel putin un punct de pornire, o sansa sa rezervati locuinta pe care ati gasit-o, cu un avans.

2. Ganditi pe termen lung

Ganditi-va cat de "placuta" este mutarea dintr-un apartament intr-altul, in special atunci cand aveti copii si au si ei atatea lucruri de mutat. In plus, pentru ei este si mai dificila adaptarea la un mediu nou. Daca nu aveti copii, dar in viitor va doriti, atunci este bine sa cautati o locuinta care se poate adapta la potentialele schimbari din viata voastra, schimbari pe care inca nu le puteti planifica cu exactitate.

3. Locatie, locatie, locatie

De ce este atat de importanta locatia? In primul rand pentru ca veti locui in acel cartier multi ani de acum inainte si este important sa va simtiti in largul vostru. In al doilea rand, cartierul trebuie sa aiba potential de vanzare, in cazul in care doriti sa va mutati in alt oras/cartier in viitor, deci ganditi-va ca este o investitie. De asemenea, pentru cei care au deja copii, este important sa aiba o gradinita/scoala cat mai aproape, o conexiune la mijloacele de transport si eventual un loc de joaca pentru copii, unde nu ratacesc cainii vagabonzi.

Proximitatea fata de locul de munca ar trebui si ea luata in calcul, in special acum, cand drumurile devin tot mai aglomerate si traficul devine o problema stringenta. Acea ora pe care ar trebui sa o petreceti pe drum de acasa la locul de munca si inapoi, o veti putea adauga la somnul de dimineata sau o veti putea transforma in ora de sport, pentru care cu greu gasim timp in general.

4. Intindeti-va cat va ajunge plapuma

In lumea dominata de credite in care traim, este foarte usor sa te lasi dus de val si sa cheltui banii pe care de fapt nu ii ai. Tentatiile sunt mari, in special atunci cand faci o investitie de asemenea anvergura. Insa este bine de stiut ca uneori rata pe care azi ti-o permiti, maine poate deveni imposibil de onorat. Pentru unii dintre noi, locul de munca nu reprezinta o garantie si nu putem sti cum evolueaza piata in urmatorii ani. De aceea, este recomandat sa te bazezi pe surse financiare sigure atunci cand iti calculezi rata de credit. In cazul in care cumperi un apartament cu banii jos, poti sa mai completezi cu un credit de valoare mica daca te-ai indragostit iremediabil de o locuinta.

5. Mai mare nu inseamna neaparat mai bun

Fiecare dintre noi adora spatiul generos. Este firesc sa preferam o casa mai mare, cu spatii aerisite si luminoase, insa sa nu uitam la ce folosim aceste spatii si ce costuri implica acestea. Spre exemplu, pentru unii dintre noi este important sa avem camere separate pentru fiecare dintre copii sau sa avem camera de zi si camera de birouri separat. Doamnele isi doresc si ele dressing, iar copiii loc de joaca ofertant. Intrebarea este insa cat costa intretinerea tuturor acestor camere? Care este costul de intretinere in lunile de iarna, de cat timp este nevoie pentru a face curatenie in toata casa etc. Daca am reusit sa raspundem la toate intrebarile si intelegem ce implica o investitie de acest fel, atunci putem sa alegem o casa mai mare. Daca suntem printre cei care-si doresc sa foloseasca spatiul cat mai eficient, atunci putem opta pentru o casa mai mica si ulterior sa cautam solutii de eficientizare a spatiului, care sunt acum la indemana oricui.

6. Luati in considerare imobile vechi si noi

Tentatia este sa alegem imobile cat mai noi, cu sisteme de intretinere impecabile, curti deja puse la punct si finisaje de ultima generatie. Insa uneori imobilele mai vechi pot avea finisaje de calitate mai inalta, chiar daca necesita reparatii pe alocuri. In cazul in care alegeti sa mergeti pe varianta unei case mai vechi, trebuie sa luati in considerare mai multi factori, cum ar fi:

  • Izolatia - este facuta bine sau trebuie refacuta? O izolatie proasta va poate costa scump pe termen lung, vizibil la costurile de intretinere;
  • Sistemul electric - angajati un electrician care sa verifice sistemul electric si sa va puna in garda daca identifica probleme majore;
  • Podeaua - verificati daca scartaie sau daca are defecte, o renovare majora a podelei poate costa atat timp, cat si bani;
  • Instalatia de gaz - una dintre cele mai serioase probleme, pentru ca o instalatie de gaz cu probleme va poate pune in pericol viata. Asigurati-va ca verificati totul impreuna cu un specialist;
  • Igrasia - poate cauza probleme de sanatate grave, asa ca asigurati-va ca nu veti fi supusi la controale medicale obositoare din cauza unui detaliu de acest fel.

7. Identificarea zonelor cu potential

In cazul in care doriti sa faceti o investitie imobiliara pe termen lung si nu va permiteti sa cumparati un imobil intr-o zona foarte buna, puteti incerca sa identificati zonele din oras care au potential de dezvoltare mare in urmatorii 10-20 de ani. Spre exemplu, o casa intr-o zona periferica poate deveni, peste ani, foarte valoroasa, pentru ca orasul de extinde si in afara zonelor periferice, iar zone ce acum 10 ani erau considerate ca fiind prea departe de centrele de interes ale orasului, azi sunt privite drept zone foarte bune, aflandu-se la distante relativ mici de centrele oraselor.

8. Lucrati cu persoane fizice, dar si cu agentii

Majoritatea celor care cauta case sau apartamente de vanzare au tendinta sa contacteze doar persoanele fizice care isi pun imobilele de vanzare, pentru a evita comisionul agentiilor. Insa agentii imobiliari cunosc foarte bine piata, au o privire de ansamblu asupra ofertelor existente in oras si pot sa va gaseasca oferte la care nu ati avea acces in alt mod. Uneori poate fi mai profitabil sa platiti un comision pentru a obtine un pret mai bun la casa sau pentru a gasi un imobil care nu este listat in ziarele si pe site-urile de profil.

9. Inscrieti-va la alertele de pret ale site-urilor de profil, precum www.GIMO.ro

Atunci cand cautati apartamente, garsoniere sau case pe site-urile de imobiliare, este bine sa fiti la curent cu noutatile. De aceea, inscrierea la alertele de pret ale imobilelor care va atrag, va ofera prioritate in fata altor vizitatori si va da ocazia sa vedeti in cel mai scurt timp apartamentele listate la vanzare care isi modifica pretul.

10. Anuntati-va prietenii si aveti rabdare

Se intampla frecvent sa gasiti locuinta visurilor voastre prin intermediul prietenilor sau al cunostintelor. "Word of mouth" (gura lumii) functioneaza mai eficient decat orice alte forme de marketing, deci este bine sa ciuliti urechile si sa ascultati cu atentie. Anuntati-va prietenii ca va cautati o casa, un apartament sau o garsoniera si asteptati noutati din piata. Nu vor intarzia sa apara.

11. Fiti atenti la cursul valutar

Daca faceti achizitia in alta moneda decat cea romaneasca, de exemplu in euro, nu uitati sa verificati cursul euro pe site-uri precum www.cuvaluta.ro si sa urmariti cum variaza moneda respectiva de la o zi la alta. Pentru ca sumele pe care le platim atunci cand cumparam locuinte sunt de regula foarte mari, puteti face economii serioase daca alegeti ziua potrivita sau perioada in care cursul este mai mic.

 

Mai multe articole despre:
null