MENIU

FRESH REFRESH. Efectul benefic al vitaminei D3 lichidă

Începem săptămâna cu optimism asemenea razelor soarelui! Iarna suntem privaţi de lumină, iar acest lucru afectează cantitatea de vitamina D din organism. Avem însă, o alternativă în vitamina D3 lichidă, un produs pe care îl puteţi găsi în magazinele de specialitate!

Vitamina D este produsă de corpul uman prin contactul dintre lumina soarelui şi sebum, aşa cum se numeşte grăsimea de pe piele. Organismul nostru nu stochează vitamina D obţinută prin expunerea la soare! Acest compus organic este liposolubil, adică se dizolvă în grăsimi. El este însă, responsabil de controlul absorbţiei calciului în organism. Fără această vitamină, oasele nu se pot întări suficient, avertizează specialiştii în nutriţie. Vitamina D reglează tensiunea arterială, reduce stresul, ameliorează durerile corporale şi reduce infecţiile respiratorii. Aceasta are şi rol protector cardiovascular şi previne diabetul.

Persoanele care pot suferi de o carenţă de vitamina D sunt, în special, cele care lucrează noaptea sau care locuiesc în zone climatice lipsite de soare, precum nordul continentului european. Vârsta înaintată, stilul de viaţă, culoarea pielii, gradul de poluare atmosferică pot afecta la rândul lor procesul de fabricare a vitaminei D în organism.

Unii specialişti dau drept surse vegetale de vitamina D: frunzele de papadie, ciupercile, ovăzul, cartofii dulci, uleiurile vegetale, urzica sau pătrunjelul. În cazul unei deficienţe, se poate apela la un supliment alimentar, precum D3 în formă lichidă. Specialiştii spun că este nevoie de numai 5 micrograme pe zi din această substanţă denumită şi soarele lichid! Atât vitamina D3, cât şi vitamina D2 se transformă în vitamina D.

Dacă o persoană suferă de osteoporoză, o boală a oaselor apărută la vârste înaintate, iar organismul nu răspunde la suplimentele cu calciu, atunci medicul poate prescrie un regim cu vitamina D şi magneziu. Ca să nu devină toxica, vitamina se administrează în doze mici. Este bine să înrebaţi medicul înainte de consum, mai ales dacă ştiţi că suferiţi de anumite afecţiuni. Acest supliment are şi contraindicaţii!

Vitamine putem găsi iarna şi în clementine, mandarine sau portocale, considerate fructe de sezon! Pentru unii acestea sunt simbolul copilăriei! Un gust plin de vitamina C, minerale şi amintiri frumoase!

Mai multe articole despre:
portocale vitamina D fresh refresh