MENIU

Fresh Refresh. Reţetă de pită din mălai

Pită de mălai

Pâinea este unul dintre alimentele de bază de pe masele românilor. Aprope că nu există fel de mâncare fără o felie de pâine albă sau, uneori, o bucată de mămăligă alături.

Reţeta pentru o pâine din mălai. Da, aţi auzit bine! Nu este vorba despre tradiţionala mămăligă, ci despre o pită care conţine şi mălai şi făină de grâu şi care se face, de obicei, prin părţile Maramureşului.

În creştimism, pâinea este asociată cu trupul Mântuitorului. De aceea, se spune că, atunci când te apuci de frământat o pâine trebuie să ai inima curată şi să o pregăteşti cu multă dragoste şi credinţă. Altfel, rişti să nu-ţi iasă! Oameni foarte credincioşi, maramureşenii ştiu de acest lucru şi fac totul în pace şi înţelegere. Şi Ioana Moş a început să frământe într-o atmosferă desprinsă parcă din cărţi, acompaniată de un fluieraş tare priceput.

Eu o să pun prima dată apă, puţină sare, puţin bicarbonat de sodiu, puţin praf de copt, un pic de ulei, un pic de miere şi o să le amestec.

În Postul Mare, când începe Postul Mare facem azmă de post, care se mănâncă cu orice fel de mâncare. E bună, e sănătoasă!

Nu conţine nimic de cumpărat din magazin, asta o facem în casă. Acuma pun făină de mălai şi o amestec încet, să nu se facă droburi, cocoloaşe.

Şi tot punem câte un pic şi tot pun, până când văd că mi se îngroaşă aluatul, să-mi fie bună pita. 

O să pun şi făină albă pentru că să fie mai moale pita. O ţine, făina de mălai iese mai aspră şi fărina albă o ţine mai moale şi o să tot amestec.

Tot punem, punem până mi se face aluatul bun, cum cred eu ca să fie.  Să ung tava cu oloi. Şi o să pun aluatul în tavă şi o să-l duc la cuptor.


Pentru azmă aveţi nevoie de: apă, făină de grâu, mălai, un pic de praf de copt, un strop de bicarbonat de sodiu, o liguriţă de zahăr şi un praf de sare.

După ce s-a omogenizat, aluatul se ia şi se pune în cuptor. Pentru a se coace cum trebuie are nevoie de jar potrivit, nici prea slab, nici prea puternic. După 40 de minute se scoate din cuptor şi se poate servi alături de orice mâncare de post, pentru mai multă saţietate.

Mai multe articole despre:
ingrediente Postul Mare fresh refresh pită