MENIU

FRESH REFRESH. Proprietăţile uimitoare ale leuşteanului

<p>Puterile magice ale leuşteanului. Ce se &icirc;nt&acirc;mplă dacă &icirc;l ţii la br&acirc;u sau la g&acirc;t, &icirc;n amulete</p>

La fel ca si patrunjelul, leusteanul e una dintre ierburile fara de care bucataria romanesca n-ar avea niciun farmec. Putini dintre noi stiu insa de calitatile terapeutice ale leusteanului.

Leusteanul e o planta tare populara, doar e pomenita si in cantece, ba chiar in cantecele de dragoste si dor. Pe vremuri, se spunea ca leusteanul era iarba iubirii. Femeile din Provence se imbaiau in apa cu leustean si petale de trandafir ca sa atraga mai repede dragostea iar italienii din Liguria purtau mereu cateva frunze de leustean ca sa-i apare de farmece si ghinioane.

Daca vrem sa-l folosim ca planta-medicament,  trebuie sa stim ca leusteanul se poate consuma ca atare sau sub forma de suc, infuzie ori vin. Balonarea se trateaza cu infuzie sau frunze verzi, puse proaspat tocate in ciorbe, direct in farfurie sau salata. De asemenea, s-a constatat ca infuzia de leustean topeste grasimile si elimina toxinele.
 Ceaiul de leustean, obtinut dintr-o cana de apa clocotita care se toarna peste o lingura de planta uscata, lasata 10 - 15 minute la infuzat, trateaza tusea convulsiva, edemele cardiace si renale, indigestiile. Ba, spun unii, are chiar si efect antidepresiv.

Vinul de leustean este cunoscut de multa vreme si e folosit impotriva retentiei de apa, a indigestiilor si anorexiei. Se prepara dintr-o suta de grame de leustean proaspat si maruntit, puse la macerat, pentru doua saptamani, in 750 ml de vin alb, natural. Vasul se tine la temperatura camerei. Dupa acest interval, lichidul se filtreaza si se pastreaza la frigider, in sticle mici, inchise la culoare. Cura consta in cate un paharel pe zi, baut inaintea mesei principale. Pe rani, ulceratii, furuncule se pun cataplasme cu leustean cules de dimineata, bine spalat si zdrobit cu sucitorul.

Fie ca aveti incredere in puterile sale vindecatoare, fie ca vreti sa va ajutati un pic norocul in dragoste, e bine ca leusteanul sa nu va lipseasca din bucatarie.

Mai multe articole despre:
toxine balonare leuştean fresh refresh