MENIU

FRESH-REFRESH. Napii, aliment istoric

Inainte de cartofi, au fost napii! Dar cata lume mai stie ca romanii mancau napi de trei ori pe zi cu sute de ani in urma? Ceea ce ar trebui sa retinem este ca subtantele nutritive ale acestei legume ne pot face viata sanatoasa!

Daca va place sa simtiti gusturi de demult, chiar de pe vremea lui Stefan cel Mare, ati putea cumpara cateva kilograme de napi. Din pacate, culturile sunt pe suprafete tot mai restranse, iar, de aici, consumul este tot mai redus. Regasim napii doar in zonele submontane si in judete ca Brasov si Maramures.

Aceasta leguma este cunoscuta mai degraba ca un medicament naturist, pe post de laxativ, expectorant, calmant sau stimulator al inimii si nu drept o leguma care se poate regasii zilnic pe mesele noastre. Radacina poate fi consumata fiarta sau proaspata. Are peste 80 la suta apa si este un adevarat izvor de săruri minerale şi vitamine, de iod, cupru, zaharuri si microelemente. Conţinutul, bogat în vitamina C, face din napi un leac excelent contra tumorilor. Napul se păstrează la frigider maxim sapte zile, iar frunzele sale, bogate in fier şi cupru si beta-caroten, se pot prepara la fel ca spanacul.

Napul este bun si pentru sistemul nervos. Mai mult, intareste imunitatea si ajuta la tratarea acneei si a eczemelor. Si tot napul este cel care vindeca abcesele si furunculele.

In medicina populara, siropul de nap este cunoscut drept un adevarat medicament impotriva guturaiului si a durerilor in gat, cu actiune expectoranta. Pentru obtinere se scobesc in mijloc cativa napi si se asteapta cateva minute.
Napul se consuma in stare cruda, in salate, în loc de cartofi sau in sosuri si pregatit la cuptor.

In mancaruri, este ideal sa fie fiert pentru numai 6-10 minute ca sa isi pastreze din proprietati.
Supa vegana de napi este specifica toamnei. Pentru lunile de iarna napii se pot mura.

Persoanele care au probleme cu glanda tiroida sau alte probleme de sanatate ar trebui sa limiteze consumul de napi sau chiar sa ii evite. In restul cazurilor, puteti miza pe napi ca pe un energizant istoric.

Mai multe articole despre:
aliment beneficii fresh-refresh napi